Piwo z syropem glikozowym zamiast ze słodem? Przełomowa decyzja unijnego trybunału

24.03.2019 10:51

Unijny trybunał orzekł, że producenci piwa mogą zastąpić słód syropem glukozowym i nadal zachować właściwości złotego trunku. Zdaniem sędziów od składu ważniejszy jest smak piwa. Dzięki temu browary mogą zaoszczędzić na akcyzie.

Piwo. Według unijnego trybunału słód można zastąpić syropem glukozowym fot. spooky_kid/Pixabay (ilustracyjne)

Chcesz być na bieżąco? Śledź Radio ZET - BIZNES na Facebooku

Zagłosuj

Czy pijesz piwo?

Co orzekł unijny trybunał w sprawie piwa?

Jak podał "Dziennik Gazeta Prawna", Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej wyrokiem z 13 marca tego roku orzekł w sprawie wytoczonej przez jednego z polskich producentów piwa. 

Zdaniem sędziów browary w produkcji złotego trunku mogą zastąpić słód syropem glikozowym, jeśli piwo zachowa swoje właściwości, takie jak smak i piana. W rezultacie fiskus nie powinien kwestionować rozliczeń podatkowych alkoholu ze zmienionym składem.

W ocenia doradcy podatkowego Radosław Maćkowski z MVP TAX, unijny trybunał swoich wyrokiem nie tylko zaprezentował inne stanowisko niż polskie sądu administracyjne, ale również podważył wielowiekową tradycję piwowarską. 

Praktykę zastępowania słodu tańszymi zamiennikami np. syropem glukozowo-fruktuzowym stosują przede wszystkim małe browary. Chcą w ten sposób uniknąć wysokiej akcyzy od napojów fermentowanych (158 zł od hektolitra wyrobu) na rzecz tańszej stawki (7,79 zł za hektolitr wyrobu).

Jak zareagują polskie sądy?

Zdaniem mniejszych producentów piwa wyprodukowany w ten sposób alkohol nie odbiega smakiem od tradycyjnych browarów. Jednak najpierw fiskus, a potem sądy administracyjne uznały, że złote trunki z syropem glukozowym to alkohole fermentowane, a nie piwa.

Jeden z polskich browarów podważył taką argumentację i sprawa trafiła do unijnego trybunału w Luksemburgu. 

Jak podkreślił "DGP", sprawa akcyzy na browary bez słodu trafi ponownie do polskich sądów. 

Zdaniem resortu finansów sędziowie będą musieli sprawdzić, czy obiektywne cechy i właściwości napoju odpowiadają obiektywnym cechom i właściwościom piwa. Kluczowe będzie tutaj analiza organoleptyczna, czyli za pomocą zmysłów. Oznacza to, że ocena czy dany trunek spełnia warunki piwa oceni biegły sądowy.

Jeśli uzna, że browary z syropem glukozowym zachowały te właściwości, to producenci napojów wyskokowych z pianką będą mogli otrzymać z powrotem nadpłaconą akcyzę. 

RadioZET.pl/Dziennik Gazeta Prawna/PTD

Oceń