Znów zaczyna się szał na polskie szparagi

17.04.2018 10:10

Polskie szparagi już dojrzewają. Plantatorzy chwalą sobie perspektywy warzywa. Ceny są godziwe i nie mają problemów ze zbytem - podaje we wtorek "Puls Biznesu".

szparagi fot. East news

Ile szparagów zbieranych jest co roku w Polsce - dokładnie nie wiadomo. Polski Związek Producentów Szparaga (PZPS) mówi o kilku tysiącach ton i ciągłym wzroście - pisze "Rz".

Chcesz być na bieżąco? Śledź Radio ZET - Biznes na Facebooku

Wielokrotnie próbowaliśmy to wyliczać, ale to niemożliwe. Wciąż przybywa producentów, również z zagranicy, i urywają się telefony od klientów. Branża na pewno się rozwija, a popyt - poza krótkim momentem wysypu w szczycie sezonu - jest wyższy niż podaż - twierdzi w rozmowie z "Pulsem Biznesu" Marian Jakobsze, szef PZPS i plantator.

Zagłosuj

Czy jadasz szparagi?

- Kiedyś produkcja w Polsce rosła, bo można ją było sprzedać w Europie Zachodniej. Teraz wzrasta krajowe spożycie i to jest główny czynnik wpływający na rozwój produkcji. Szparagi kojarzą się Polakom z luksusem, więc wraz ze wzrostem zamożności kupują ich coraz więcej. Dziś sprowadza się również szparagi z krajów południowych, aby zapewnić ich dostępność już wczesną wiosną - mówi "Pulsowi Biznesu" Paweł Kraciński, ekspert Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

PB/PAP/OP

Oceń
Tagi