Polacy rocznie wyrzucają 9 mln ton żywności. Powodem są zbyt duże zakupy

18.04.2019 08:25

W Polsce rocznie marnuje się około 9 mln ton żywności. To oznacza, że statystycznie każdy z nas wyrzuca do kosza 235 kg jedzenia. Według BIG InfoMonitor coraz częściej odczuwamy skutki nieprzemyślanych zakupów.

Zakupy. Polacy rocznie wyrzucają 9 ton żywności fot. Andrey_Popov/Shutterstock (ilustracyjne)

Chcesz być na bieżąco? Śledź Radio ZET - BIZNES na Facebooku

W ocenie BIG InfoMonitor duża ilość przeterminowanego jedzenia to rezultat m.in. zbyt długiego zalegania towarów na półkach.

Nie bez znaczenia są również zbyt duże zakupy. „W okresach przedświątecznych jesteśmy na nie szczególnie podatni” – powiedziała Halina Kochalska, rzeczniczka BIG InfoMonitor.

Gdzie najczęściej zbyt dużo kupujemy?

Jak wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor, dyscyplinę finansową łatwiej złamać w sklepie spożywczym (przyznaje się do tego 22 proc. osób) niż w aptece (18 proc.), sklepach z odzieżą (15 proc.), wyposażeniem wnętrz (12 proc.), elektroniką (10 proc.), restauracji (11 proc.), czy kupując wakacyjną wycieczkę w biurze podróży (11 proc.).

Marnotrawstwo żywności oraz nietrafione zakupy nie pozostają obojętne dla kieszeni Polaków – podkreśla BIG InfoMonitor.

Realne straty odczuwa z tego powodu trzech na czterech badanych. 31 proc. w niewielkim stopniu, bo „przecieka im przez palce” do 3 proc. dochodów, ale kolejne 33 proc. ponosi straty sięgające 10 proc. budżetu.

Odsetek osób przyznających się do marnowania żywności i robienia zbędnych zakupów spada wraz z wiekiem. Wśród osób do 24 lat – takie zachowania zdarzają się u 81 proc. badanych, w grupie 25-34 latków – 83 proc., a wśród Polaków w wieku 65-74 lat jest to problem 65 proc. osób.

Jak argumentują eksperci cytowani w badaniu, jeśli dobrze planuje się zakupy, można uniknąć 80 proc. problemów z popsutym jedzeniem. Z kolei jedynie 24 proc. Polaków wie, że produkty, którym upłynął termin daty minimalnej trwałości, wciąż nadają się do spożycia.

Ile marnujemy żywności?

Sposobem zagospodarowania niechcianych artykułów spożywczych jest też przekazanie ich do banków żywności, co w Polsce nie jest zbyt popularne. Z marnotrawionych 9 mln ton do odpowiednich instytucji przekazywanych jest 65 tys. ton, czyli mniej niż 1 proc. – zaznacza BIG InfoMonitor.

Bardziej świadomi rodacy mogą zaangażować się w jadłodzielnie, tak zwany foodsharing. Polega to na dzieleniu się jedzeniem w wyznaczonych lodówkach, które są zlokalizowane w miejscach publicznych, np. w akademikach, przy sklepach – tłumaczy Kochalska.

Dodaje, że część sklepów już przekazuje produkty z kończącym się terminem do spożycia do banków żywności.

BIG InfoMonitor zwraca uwagę, że rozwiązaniem problemu marnotrawstwa żywności jest też zmiana przyzwyczajeń kupujących.

Jedna z obecnych na polskim rynku sieci supermarketów wdrożyła nawet aplikację, która pozwala klientom rozpoznać produkty z kończącymi się terminami spożycia, oczywiście oferując je po obniżonej cenie – wskazuje Kochalska.

Kwestia ta, jak ocenia, powinna być uregulowana dzięki ustawie o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności, nad którą trwają prace w parlamencie.

Badanie zrealizowała firma Quality Watch techniką wywiadów internetowych (CAWI) wspomaganych komputerowo na reprezentatywnej próbie 1296 dorosłych mieszkańców Polski w listopadzie 2018 roku.

RadioZET.pl/PAP/PTD

Oceń