Mniejsze ceny, większe spożycie. Najnowsze dane o rynku cukru

28.02.2019 12:15

W ostatnim roku ceny cukru były na tyle niskie, że wzrosło jego spożycie w Polsce. W pierwszym półroczu 2018 roku, po raz pierwszy od wielu lat, wzrosła konsumpcja cukru nieprzetworzonego. Zanotowano także większe spożycie produktów o dużej zawartości cukru.

Spadły ceny cukru i wzrosło jego spożycie. Tłusty czwartek fot. Africa Studio/Shutterstock (ilustracyjne)

Chcesz być na bieżąco? Śledź Radio ZET - BIZNES na Facebooku

Jak podał Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ), na zakup cukru i wyrobów zawierających duże jego ilości Polacy wydali w 2017 r. średnio 348,9 zł miesięcznie – o 5 proc. więcej niż rok wcześniej. Stanowi to ponad 10 proc. wydatków na żywność.

Największy udział w tych wydatkach mają napoje bezalkoholowe i soki (36 proc.) oraz czekolady i wyroby czekoladowe (ok. 20 proc.), cukier (9,4 proc.) i lody (8,8 proc.).

Ile spożywamy cukru?

W pierwszym półroczu 2018 roku średnio gospodarstwa domowe na cukier i wyroby cukiernicze wydały ponad 175 zł na osobę, czyli o 5,4 proc. więcej niż w analogicznym okresie 2017 roku.

Całkowite spożycie cukru i jego wyrobów w 2017 roku, według danych GUS, wyniosło 44,5 kg na osobę i było największe w historii.

Eksperci IERiGŻ oceniają, że w 2018 r. spożycie to wzrośnie do 47,5 kg na osobę i będzie o 6,5 proc. wyższe niż rok wcześniej.

Natomiast po raz pierwszy od wielu lat w pierwszym półroczu ubiegłego roku wzrosła konsumpcja cukru w gospodarstwach domowych, czemu sprzyjały bardzo niskie ceny. Średnio spożycie zwiększyło się w analogicznym okresie 2017 roku o 9,3 proc. do 5,28 kg na osobę.

W pierwszych sześciu miesiącach ubiegłego roku kontynuowany był wzrost popytu na produkty o dużej zawartości cukru.

W największym stopniu zwiększyła się konsumpcja lodów – o 22 proc., do 1,73 kg na osobę, i miodu; o 5 proc. więcej zjedliśmy dżemów, marmolad oraz słodzonych napojów bezalkoholowych.

Niskie ceny cukru

Wzrost konsumpcji spowodowany był niskimi cenami. Według danych IERiGŻ średnia cena zbytu workowanego cukru w 2018 roku wyniosła 1,63 zł/kg i była o 30 proc. niższa niż przed rokiem.

Średnia cena cukru paczkowanego wyniosła 1,57 zł/kg i była o 32,4 proc. niższa niż w 2017 roku.

Średnia cena detaliczna w ubiegłym roku wyniosła 2,14 zł/kg i była o ok. 30 proc. niższa niż w 2017 roku.

Tani cukier na rynku krajowym wynikał z sytuacji na światowym rynku cukru.

W 2018 roku notowania tego surowca na giełdach światowych były niskie. Przewiduje się, że produkcja cukru w kampanii 2018/2019 wyniesie ok. 2,2 mln t i będzie o ok. 5 proc. mniejsza niż w poprzednim sezonie, ale znacznie wyższa od krajowego zapotrzebowania, które jest oceniane na 1,72 mln ton.

Naukowcy od lat alarmują o negatywnym wpływie nadmiernego spożycia cukru.

Przez ponad dwie dekady brytyjscy naukowcy z University College London prowadzili kompleksowe badania dotyczące stanu zdrowia, kondycji psychicznej i zwyczajów żywieniowych obywateli (Whitehall II study).

Na podstawie danych zebranych wśród ponad 10 tys. osób udało im się ustalić, że istnieje związek pomiędzy nadmierną ilością cukru w codziennej diecie a zaburzeniami psychicznymi. 

Cukier ma destrukcyjny wpływ na psychikę mężczyzn! Zaskakujące odkrycie

RadioZET.pl/PAP/PTD

Oceń