Podwójna jakość żywności jest faktem. Komisja Europejska prowadzi badania

23.01.2019 12:04

Zdaniem wiceprezesa Polskiej Federacji Producentów Żywności Andrzeja Gantnera podwójna jakość produktów w Polsce i innych krajach jest faktem. To, jak wielka jest skala tego procederu, zbada Komisja Europejska.

Podwójna jakość żywności. Komisja Europejska prowadzi badania. Chemia niemiecka fot. Alexas_Fotos/Pixabay (ilustracyjne)

Chcesz być na bieżąco? Śledź Radio ZET - BIZNES na Facebooku

Podwójna jakość żywności, czyli znaczące różnice w składach i recepturach tych samych produktów na różnych rynkach, to zdaniem Gantnera zjawisko, które trzeba wyeliminować. 

Powiedział, że w tej chwili Komisja Europejska prowadzi badania, żeby sprawdzić, jaka jest skala występowania tych różnic i czym są one spowodowane. Co więcej – zaznaczył – są również projekty konkretnych rozporządzeń i konkretnych przepisów Unii Europejskiej, które mają za zadanie uregulować tę sprawę we wszystkich krajach UE.

Niepokój branży handlowej

Dodał, że w projektowanych przepisach zaznaczono, że różnice w składach produktów są dopuszczalne, ale muszą mieć swoje wyraźne uzasadnienie i, co najważniejsze, te różnice nie mogą powodować pogorszenia jakości oraz nie mogą wprowadzać konsumenta w błąd.

– Myślę, że cały sektor czeka na wyniki tych badań, czeka na kryteria, [...] co tak naprawdę jest różnorodnością, której przecież wszyscy chcemy, bo nie chcemy mieć jednej kiełbasy na całą Unię Europejską, tylko chcemy mieć wiele różnych odmian, wiele różnych smaków, wiele różnych właściwości – powiedział Gantner.

Dodał, że te rozwiązania, które już wstępnie się kształtują, wyglądają dosyć obiecująco zarówno dla konsumentów, jak i producentów.

Zdaniem Gantnera odstępstwa w produktach są możliwe. Chociażby ze względu na to, że producenci zaopatrują się w lokalnych źródłach.

– W jednym kraju mamy dostępny olej taki, w drugim olej taki. W jednym kraju mamy bardziej dostępny cukier, w drugim – syrop glukozowo-fruktozowy, a czasami to się zmienia na przykład w ciągu roku. Warunkiem jest jednak aby różnice w składnikach nie prowadziły do pogorszenia jakości – zaznaczył.

Podkreślił, że obecnie dyskusja toczy się o to, co jest najważniejsze, „żeby ustalić bardzo jasne kryteria, jakie różnice mogą faktycznie powodować wprowadzenie konsumenta w błąd i pogorszyć jakość produktu oraz co należy uznać za różnice uzasadnione warunkami panującymi na danym rynku i preferencjami danego konsumentów”.

– Jeżeli na przykład w żelkach niemieckich mamy więcej smaku cytrusowego, a w żelkach polskich mamy więcej smaku jabłkowego, to czy to jest tak naprawdę różnica w jakości, czy może dopasowanie do preferencji smakowych konsumenta w Polsce i w Niemczech – zwracał uwagę dyrektor PFPŻ.

Podkreślił, że jeżeli badania Komisji Europejskiej potwierdzą, że występujące różnice mają faktycznie znaczący wpływ na jakość produktów żywnościowych, to jak najszybciej powinny być wdrożone bardzo przejrzyste przepisy regulujące tę kwestię. W przeciwnym razie producenci, szczególnie eksporterzy będą mieli poważne problemy.

– Albo będą musieli zrezygnować z dopasowywania produktów do wymagań konkretnych rynków, a wtedy grozi im utrata tych rynków, albo będą narażeni na poważne ryzyko uznaniowych kar opartych na niejasne kryteria – wyjaśnił.

Alarmujące dane NIK

Pod koniec grudnia ubiegłego roku dziennik „Rzeczpospolita” ujawnił wyniki badania Najwyższej Izby Kontroli na temat jakości produktów. Stwierdzono, że światowe koncerny spożywcze wpuszczają na polski rynek produkty o niskiej jakości, a część z nich nie spełnia norm.

Według dziennika w latach 2014–2017 zbadane przez NIK wojewódzkie inspektoraty Inspekcji Handlowej przeprowadziły łącznie 48 tys. kontroli, głównie artykułów rolno-spożywczych.

Okazało się, że 38 proc. pobranych partii produktów z niemal połowy zbadanych placówek nie spełniało norm i dyrektyw. W przypadku żywności i artykułów spożywczych Inspekcja Handlowa zakwestionowała co piątą partię towaru, ale uchybienia dotyczyły już 60 proc. sklepów – wskazał dziennik.

RadioZET.pl/PAP/PTD

Oceń