Słuchaj
Mateusz Ptaszyński, Marcin Sońta
Michał Korościel
Damian Michałowski, Ewelina Pacyna
Marcin Łukasik
Agnieszka Więdłocha , Maciej Stuhr
Redakcja Radia ZET
Sprawdź co graliśmy

Teraz gramy

Już niedługo na naszych stołach pojawią się robaki

05.07.2018 16:41
xxx biznes

Białko, które zawarte jest w mięsie było składnikiem naszej diety od czasów prehistorycznych. Ale to w jakim kierunku poszła hodowla zwierząt na pokarm może wkrótce doprowadzić do katastrofy ekologicznej i zmienić nasza dietę o 180 stopni.

owady fot. Kevin Grieve on Unsplash

Już teraz odczuwamy negatywne skutki prowadzenia takich hodowli, a jedną z nich jest chociażby zanieczyszczenie wód. Ludzie już szukają alternatyw dla naszych mięsnych diet, i jedną z nich jest spożywanie robaków.

Prowadzenie upraw, farm z robakami przy jednoczesnym ograniczeniu liczby zwierzęcych hodowli przemysłowych będzie miało pozytywny wpływ na nasz ekosystem. Zgodnie z Organizacją Narodów Zjednoczonych ds. Żywności i Rolnictwa na produkcję kilograma świerszczy zużywamy mniej niż jedną piątą pokarmu, którym karmi się bydło, aby uzyskać taką samą ilość wołowiny. Owady wymagają znacznie mniej wody i nie potrzebują ani antybiotyków, ani hormonów wzrostu.

owady

Źródło: FAO

Chcesz być na bieżąco? Śledź Radio ZET - Biznes na Facebooku

Jak podaje portal bloomberg - Około 1900 gatunków owadów znajduje się w tradycyjnych dietach, a niektóre z największych rynków to Tajlandia, Japonia, Chiny, Australia i Peru. Teraz zaczynają się one pojawiać w Europie i obu Amerykach, a także w dziwacznych produktach specjalnych i menu restauracji. Restauracja Ultima w Helsinkach - otwarta siedem tygodni temu przez dwóch najlepszych szefów kuchni Finlandii - oferuje mały tartlet z konopi, zwieńczony truflowym majonezem i smażonymi świerszczami. W pobliskim Espoo goście restauracji Fat Lizard mogą delektować się głęboko smażonymi świerszczami z miękkim taco, limonką, chili, kolendrą i creme fraiche. Rozdymki są przeważnie bez smaku, co sprawia, że łatwo je dodać do potraw takich jak kiełbaski, ciasteczka, muffiny, tofu, a nawet lody. Proszek zawiera znacznie więcej protein niż mąka pszenna używana do wyrobu chleba.

Zarejestrowana liczba jadalnych gatunków owadów według krajów

Zarejestrowana liczba jadalnych gatunków owadów według krajów

Źródło: Centrum Geoinformacji, Wageningen University, na podstawie danych zebranych przez Jongema, 2012

Na całym świecie najczęściej spożywanymi owadami są chrząszcze (Coleoptera 31%). Nie jest to zaskakujące, biorąc pod uwagę fakt, że grupa ta zawiera około 40 procent wszystkich znanych gatunków owadów. Konsumpcja gąsienic (Lepidoptera), szczególnie popularna w Afryce Subsaharyjskiej, szacowana jest na 18 procent. Pszczoły, osy i mrówki (Hymenoptera) zajmują trzecie miejsce na poziomie 14 procent (owady te są szczególnie powszechne w Ameryce Łacińskiej). Po nich są koniki polne, szarańcza i świerszcze (Orthoptera) (13 procent); cykady, skoczki, sadzonki, czerwce i pluskwiaki (Hemiptera) (10 procent); termity (Isoptera) (3 procent); ważki (Odonata) (3 procent); muchy (Diptera) (2 procent); i inne owady(5 procent). Lepidoptera są spożywane niemal w całości jako gąsienice, a Hymenoptera są spożywane głównie w stadium larwalnym lub stadnym. Zarówno dorośli jak i larwy Coleoptery są zjadane, podczas gdy Orthoptera, Homoptera, Isoptera i Hemiptera są spożywane w większości w dojrzałym stadium.

Liczba gatunków owadów spożywanych na całym świecie

Liczba gatunków owadów spożywanych na całym świecie

Źródło: FAO, Cerritos

Zagłosuj

Czy odważyłbyś/abyś się zjeść owada?

Oceń