Słuchaj
Mateusz Ptaszyński, Marcin Sońta
Michał Korościel
Damian Michałowski, Ewelina Pacyna
Marcin Łukasik
Agnieszka Więdłocha , Maciej Stuhr
Redakcja Radia ZET
Sprawdź co graliśmy

Teraz gramy

Polacy spożywają ok. 6,3 kg czekolady rocznie

11.04.2018 15:41
xxx biznes

Konsumpcja czekolady i wyrobów czekoladowych w Polsce rośnie. Łączne spożycie czekolady w przeliczeniu na jednego Polaka wyniosło ok. 6,3 kg w 2016 roku i było o prawie 30% większe niż w 2011 r., wynika z wyliczeń analityków Banku BGŻ BNP Paribas, powołujących się na dane GUS za 2016 r. o dostawach czekolady na rynek krajowy

kobieta je czekoladę fot. east news

Chcesz być na bieżąco? Śledź Radio ZET - Biznes na Facebooku

Szczególny wzrost zainteresowania czekoladą zaobserwowano w gospodarstwach domowych. W ciągu trzech lat jej spożycie w przeliczeniu na jedną osobę zwiększyło się o 1/3 do 2,4 kg rocznie, a w okresie 5 lat wzrosło aż o 122%.

Spożycie czekolady i wyrobów czekoladowych, w których skład wchodzą też m.in. batony i cukierki czekoladowe, w gospodarstwach domowych jest związane z uzyskiwanymi dochodami.

- Czekolada i wyroby czekoladowe są jednymi z produktów żywnościowych, które najsilniej reagują na zmiany poziomu dochodów w gospodarstwach domowych. W latach 2012-2016 przeciętny dochód rozporządzalny w gospodarstwach domowych zwiększył się o 19,4%, co było jednym z powodów, dla których spożycie czekolady i wyrobów czekoladowych tak dynamicznie wzrosło - powiedział analityk rynków rolnych w Banku BGŻ BNP Paribas Paweł Wyrzykowski.

Zagłosuj

Jaką czekoladę lubisz najbardziej?

W ciągu roku potrafimy zjeść ponad 6 kg czekolady na osobę

W 2016 r. w grupie 20% gospodarstw o najniższych dochodach spożycie tych produktów wyniosło 1,68 kg na osobę rocznie, podczas gdy w grupie 20% gospodarstw o najwyższych dochodach ukształtowało się na poziomie blisko dwukrotnie większym.

Według danych GUS, w 2017 r. w dużych zakładach wyprodukowano 247 tys. ton czekolady (łącznie z białą), czyli o 16% więcej niż 5 lat wcześniej.

"Warto zauważyć, że coraz większa część produkowanej w Polsce czekolady trafia na rynki zagraniczne. Według danych Eurostat w 2017 r. Polska była piątym największym eksporterem czekolady w Unii Europejskiej. W ub.r. z naszego kraju wywieziono 115,3 tys. ton czekolady, podczas gdy w 2012 r. było to 77,3 tys. ton" - czytamy w komunikacie.

Czekolada z Polski w ub. roku trafiła na rynki 111 krajów, a 37% wolumenu tego produktu sprzedano do naszych sąsiadów, w tym przede wszystkim do Niemiec (18,7 tys. t) i do Czech (8,9 tys. t). Znaczącym rynkiem zbytu była również Wielka Brytania, gdzie trafiło 12,1 tys. t tego produktu.

Czekolada z Niemiec

Jak podkreślają jednak analitycy BGŻ BNP Paribas, do Polski wciąż trafia więcej czekolady niż z niej wyjeżdża. W 2017 r. wolumen importu do naszego kraju wyniósł 128,1 tys. ton i był o 71 proc. większy niż w 2012 r. Prawie 1/3 sprowadzonej do Polski czekolady trafiła z Niemiec (40,8 tys. t). Drugim największym dostawcą do naszego kraju były Włochy (14,2 tys. t), a trzecim Holandia, skąd zakupiono 12,0 tys. ton, podsumowano.

ISBnews/OP

Oceń