Banany z Włoch i wino z Polski. Ocieplenie klimatu zmienia rolnictwo

08.07.2019 10:36
Zmiany klimatyczne. Banany z Włoch i wino z Polski
fot. Coldiretti/Twitter

Zmiany klimatyczne już zmieniają rolnictwo w wielu krajach. We Włoszech pojawiły się pierwsze uprawy mango, awokado i bananów. Z kolei w Polsce ciepleszy klimat sprzyja większym uprawom winogron.

Chcesz być na bieżąco? Śledź Radio ZET - BIZNES na Linkedin

W przedstawionym w Mediolanie raporcie na temat włoskich tropików, jak nazwano to nowe zjawisko, związek Coldiretti zwrócił uwagę na to, że globalne ocieplenie zmieni zwyczaje konsumentów, a także kierunki produkcji rolnej.

Włoscy rolnicy przenoszą się na północ

Zmiany odnotowano także w uprawach winorośli, które przenosi się coraz bardziej na północ kraju, w poszukiwaniu nieco niższych temperatur. Winnice zakładane są obecnie nawet na wysokości 1500 metrów nad poziomem morza.

Zobacz także

Pomidory, zazwyczaj kojarzone z gorącym południem, również rosną teraz na chłodniejszej dotąd Nizinie Padańskiej. W rejonie Sondrio w Lombardii, także na północy, znajdują się gaje oliwne.

Obecnie we Włoszech jest 500 hektarów upraw owoców tropikalnych. Obszar ten zwiększył się w ciągu pięciu ostatnich lat 60 razy.

Rolnicza organizacja zaznaczyła, że na gorącej Sycylii, w rejonie Mesyny, Etny i Acireale są uprawy awokado i mango, a także marakui. Założyli je tam młodzi rolnicy na terenach porzuconych właśnie z powodu zmian klimatycznych.

Egzotyczne owoce rosną w Kalabrii, gdzie uprawiane są też orzechy makadamia i trzcina cukrowa. W Toskanii rosną zaś orzeszki ziemne.

Opublikowano jednocześnie wyniki sondażu, w którym prawie dwie trzecie Włochów zadeklarowało gotowość kupowania egzotycznych owoców rosnących w ich kraju. Ponad 70 procent mieszkańców Italii mówi, że może za nie zapłacić więcej niż za te z importu.

Zobacz także

Będzie coraz więcej polskich win

Cieplejszy klimat sprzyja również rozwojowi winiarstwa w Polsce.

- Smak wina kształtuje się wtedy, kiedy w gronie winnym wykształcają się jagody. Jagoda gromadzi w sobie coraz więcej soku. Jeśli roślina pobierze mało wody, niewiele jej zostanie zaciągnięte do jagody i sok będzie gęsty. Na zawartość cukru w jagodach wpływa natomiast słońce. O walorach smakowych decyduje także gleba - wyliczał dr hab. Mariusz Maciejczak z Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW) w Warszawie.

Naukowiec przypomina, że warunki klimatyczne w średniowiecznej Polsce pozwalały na uprawę winorośli. Słońca wystarczyło na to, żeby roślina wyprodukowała odpowiednią ilość cukru na fermentację, ale brakło go już na uzyskanie słodkiego smaku.

Zobacz także

Obecny klimat w Polsce się ociepla, powstają warunki do tego, żeby w Polsce powstawały duże winnice. Rolnicy i inne osoby zakładające takie uprawy potrzebują informacji na temat odmian, chcą wiedzieć, jak dostosować glebę, jak nawozić, nawadniać i chronić rośliny przed szkodnikami, kiedy zbierać owoce i jak je przetwarzać na wartościowe wina.

Aby odpowiedzieć na te pytania, a także poszerzać wiedzę z zakresu biologii i botaniki, naukowcy zakładają kolekcje przyuczelniane. Bogatą winnicę ma m.in. Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach, Uniwersytet Jagielloński, winorośl uprawiają uniwersytety przyrodnicze i rolnicze, w tym SGGW.

Dr hab. Mariusz Maciejczyk kieruje polską częścią międzynarodowego projektu VitiSmart finansowanego przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju.

Naukowcy analizują, jakie szanse i zagrożenia dla winnic niosą ze sobą zmiany klimatu. Polacy wykazali, że innowacje oraz ekologiczne rozwiązania, które m.in. zastępują pestycydy naturalnymi mechanizmami ochrony roślin z udziałem mikroorganizmów, są w długim okresie opłacalne dla właścicieli winnic.

Zobacz także

RadioZET.pl/PAP