UOKiK: naczynia żaroodporne pełne uchybień

16.02.2020 18:09
UOKiK o naczyniach żaroodpornych
fot. Dragon Images/Shutterstock (ilustracyjne)

Zbyt mała odporność na wysokie temperatury i brak instrukcji bezpiecznego użytkowania - to główne zastrzeżenia Inspekcji Handlowej do prawie 42 proc. partii naczyń żaroodpornych z ceramiki i szkła. 

Chcesz być na bieżąco? Śledź Radio ZET - BIZNES na Facebooku

Jak podał Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów (UOKiK), sprawdzono blisko 200 partii towaru.

Inspekcja Handlowa sprawdziła 191 partii naczyń żaroodpornych z ceramiki i szkła. Zakwestionowała 80 z nich - prawie 42 proc.

Zobacz także

Kontrola odbyła się w drugim kwartale 2019 roku u 54 przedsiębiorców z 13 województw. Inspektorzy sprawdzali głównie sklepy i hurtownie, ale byli też u kilku producentów, importera i pierwszego dystrybutora.

Najwięcej uchybień dotyczyło oznakowania. Z tego powodu inspektorzy zakwestionowali 73 partie produktów. Chodziło głównie o brak informacji o temperaturze, w jakiej można używać naczynia, niekompletne instrukcje bezpiecznego użytkowania i konserwacji.

Blisko jedna trzecia zakwestionowanych produktów nie miała jakichkolwiek oznaczeń i instrukcji. Urząd podkreślił, że wszyscy przedsiębiorcy dobrowolnie poprawili oznakowanie, większość zrobiła to jeszcze podczas kontroli.

Zobacz także

Naczynia nieodporne na wysokie temperatury

"Próbki 19 partii naczyń żaroodpornych zostały zbadane w laboratorium. Okazało się, że aż 10 z nich, czyli ponad połowa, ma niewystarczającą odporność na wysokie temperatury. Podczas testów pękały w piecu nagrzanym do 180 stopni Celsjusza" - podał UOKiK.

Wszystkie zakwestionowane podczas badań laboratoryjnych partie wycofano ze sprzedaży.

UOKiK wszczął osiem postępowań administracyjnych, w dwóch pozostałych przypadkach trwają czynności wyjaśniające.

Urząd przypomniał, że podczas zakupu naczynia żaroodpornego warto sprawdzić, m.in. czy na produkcie lub opakowaniu jest podana maksymalna temperatura, w której można go używać, a także czy jest dołączona instrukcja w języku polskim – powinny się w niej znaleźć m.in. informacje o: maksymalnej temperaturze, tworzywie, z jakiego naczynie zastało wykonane, sposobie poprawnego użytkowania, sposobie konserwacji.

Jeśli pojawią się wątpliwości lub zastrzeżenia do kupowanych naczyń, powinno się zawiadomić Inspekcję Handlową.

Zobacz także

RadioZET.pl/PAP