Nowe stawki VAT od lipca. Resort finansów: nie będzie innego terminu

22.06.2020 13:49
Stawki VAT od 1 lipca. Co będzie tańsze?
fot. FamVeld/Shutterstock/ ilustracyjne

Nowa matryca stawek VAT od 1 lipca wejdzie w życie. Resort finansów początkowo mówił o 1 kwietnia, jednak ze względu na pandemię termin ten odroczono.

Nowe stawki VAT nareszcie wejdą w życie. Od 1 lipca obowiązywać będzie nowa matryca VAT, której wprowadzenie zaplanowane było już na 1 kwietnia. Resort finansów odłożył jednak te plany ze względu na pandemię koronawirusa.

Jak zapewnia wiceminister finansów Jan Sarnowski, termin 1 lipca to pewna data. - Nie jest planowane dalsze odłożenie wejścia w życie nowej matrycy VAT, zmiany wejdą w życia 1 lipca 2020 roku - poinformował Jan Sarnowski.

Nowe stawki VAT. Co będzie tańsze, a co zdrożeje?

Jan Sarnowski w rozmowie z PAP podkreślił, że wejście w życie nowej matrycy stawek VAT jest korzystne zarówno dla biznesu, jak i dla konsumentów. W większości przypadków towary na sklepowych półkach będą tańsze.

Generalnie stawki spadną, co oznacza, że rocznie w kieszeniach konsumentów zostanie ponad 300 milionów złotych 

- poinformował wiceminister finansów Jan Sarnowski

Wiceminister dodał, że zmieniają się nie tylko stawki VAT, ale i klasyfikacja towarów, co jego zdaniem uprości system podatkowy. Jak wskazał, nie będzie już dochodziło do kuriozalnych sytuacji jak np. w przypadku stawek VAT na pączki. Dziś przedsiębiorcy, w zależności np. od rodzaju pączka czy jego nadzienia, sprzedają wypieki z 5, 8 lub nawet 23 proc. stawką VAT.

Część produktów, które dziś objęta jest 8 proc. stawką VAT, od lipca będzie tańsza ze względu na niższy podatek. 5-procentową stawką objęte zostaną m.in.: owoce tropikalne i cytrusowe, niektóre orzechy jadalne, skórki owoców cytrusowych lub melonów, pieczywo, ciastka, zupy, buliony i żywność dietetyczna. Żywność dla niemowląt i małych dzieci, a także smoczki, pieluszki oraz foteliki samochodowe – także  będą objęte stawką 5 proc. Z 23 do 8 procent VAT zmaleje stawka podatku na niektóre przyprawy i musztardę.

Zobacz także

Zróżnicowane stawki VAT od lat były problematyczne między innymi dla restauratorów. Co do zasady, nowa matryca VAT przewiduje opodatkowanie posiłków stawką 8-procentową. Są jednak wyjątki. Maksymalną, 23-procentową stawką objęte zostaną na przykład krewetki, małże czy ostrygi.

W rezultacie wystarczy, że w daniu restauracyjnym znajdzie się np. kawior i jego namiastka czy przetwory z homarów, ośmiornic i innych owoców morza, a podatek VAT wzrośnie z 8 do 23 procent.

Zobacz także

RadioZET.pl/PAP