Carrefour sprzedaje przeterminowaną żywność. To celowa akcja

22.10.2019 13:39
Carrefour celowo sprzedaje przeterminowaną żywność
fot. Shutterstock/Alexandre Rotenberg

Sieć Carrefour testuje nowe rozwiązania. Sklep chce sprzedawać produkty, których data przydatności do spożycia została nieznacznie przekroczona. To kolejny krok w walce z marnowaniem żywności.

Chcesz być na bieżąco? Śledź Radio ZET - BIZNES na Linkedin  

W kilku francuskich sklepach sprzedaż produktów sprzedawane są przeterminowane produkty. Inicjatywa wykracza poza klasyczne trzymanie się krótkich terminów ważności w przypadku produktów bez ryzyka dla zdrowia – pisze francuski magazyn „Lineaires” cytowany przez portal wiadomościhandlowe.pl

Jak informuje serwis, chodzi o datę minimalnej trwałości (DMT). Ta zwykle wynosi 30 dni, jednak nie oznacza to, że po miesiącu żywność jest niezdatna do spożycia. Produkty, których DMT została przekroczona, mogą mieć obniżoną jakość, bez szkody dla zdrowia, zatem doskonale nadają się do konsumpcji – informuje portal. Takie produkty zwykle sprzedawane są taniej, a zniżki sięgają nawet 50 procent.

Zobacz także

Przedstawiciele sieci Carrefour we Francji pomysł sprzedaży przeterminowanej żywności argumentują nie tylko walką z marnowaniem żywności. Chcą także ukształtować proekologiczne zachowania konsumentów. Produkty, których termin ważności już minął, można kupić w trzech sklepach sieci we Francji: Carrefour de Vannes, Cesson-Sevigne i Amiens. Sieć planuje jednak wdrożyć ten pomysł w 14 innych placówkach.

Carrefour zwraca uwagę, że nawet 20 procent żywności jest marnowana dlatego, że konsumenci nie rozumieją, co oznacza termin przydatności do spożycia. Jak przypomina portal wiadomościhandlowe.pl, „najlepiej spożyć przed” – to data minimalnej trwałości. Innymi słowy, to termin, do którego dany produkt zachowuje swoją najwyższą jakość. Taki napis znajduje się na żywności suchej i konserwach, na przykład: soli, cukrze, kawie, herbacie, makaronie, kaszy, mące, czekoladzie czy sardynkach w puszce. Po upływie terminu minimalnej trwałości produkt może pogorszyć swoją jakość w stosunku do produktu świeżo wyprodukowanego; nie znaczy to jednak, że żywność po przekroczeniu daty minimalnej trwałości staje się niebezpieczna.

Zobacz także

To nie pierwszy ruch sieci w kierunku proekologicznym. Carrefour realizuje program „STOP marnotrawstwu”, w ramach którego do 2025 roku chce zredukować odpady spożywcze o połowę. Niesprzedany towar oddaje na cele charytatywne i do banków żywności.
Dodatkową motywację do proekologicznych działań daje ustawodawca. Prezydent podpisał ustawę, która nakłada na sklepy obowiązek przekazywania żywności na cele dobroczynne, zamiast wyrzucać ją do kontenerów. Chodzi o jedzenie nieprzeznaczone do sprzedaży ze względu na zbliżający się upływ terminu przydatności do spożycia, a także przez wady wyglądu tej żywności albo jej opakowania. Ustawa przewiduje obowiązek ponoszenia przez sprzedawców żywności opłaty za marnowanie żywności. Przedsiębiorcy zapłacą 10 groszy za 1 kg marnowanej/wyrzucanej żywności.

Zobacz także

RadioZET.pl/wiadomoscihandlowe.pl