Studenckie stołówki nie dla wegan. Nie wszędzie dostępne są dania roślinne

24.09.2019 11:11
Polskie stołówki nie dla wegan
fot. Shutterstock/ PJjaruwan (ilustracyjne)

Na uniwersyteckich jadłodajniach króluje mięso. Jak wynika z analiz, tylko połowa stołówek dba o potrzeby wegetarian i wegan. 

Chcesz być na bieżąco? Śledź Radio ZET - BIZNES na Linkedin  

Menu złożone z produktów pochodzenia roślinnego wprowadziła połowa przebadanych stołówek – wynika z raportu Mintel „Roślinnie Jemy”. Twórcy analizy skupili się na dostępności dań roślinnych w stołówkach i bufetach działających przy największych uniwersytetach w Polsce. 

Z raportu wynika, że około 10-11 procent młodych w wieku 18-24 lat określa się jako weganie lub wegetarianie. 70 procent osób w tym wieku deklaruje, że często wybiera dania bezmięsne poza domem.

To właśnie pokolenie Z przykłada dużo większą wagę do etycznej produkcji spożywanej żywności i sprawia, że stołówki na całym świecie zaczynają uwzględniać w swoich ofertach dania inne niż zdominowane przez mięso.

– czytamy w komunikacie

W raporcie wskazano, że niektóre kraje poszły o krok dalej. O ile w Polsce wprowadzenie do menu pozycji wegańskich jest zabiegiem marketingowym i ogranicza się do chęci wzbogacenia oferty, o tyle na Zachodzie jest to wymóg prawny. Portugalia doczekała się pierwszego prawnego zapisu, który obliguje stołówki przy uniwersytetach do wzbogacenia menu o pozycje roślinne.  

Zobacz także

Jak zaznaczają autorzy raportu, weganizm staje się coraz popularniejszy i nie jest jedynie podyktowany modą. Uniwersytet w Coimbrze zakazał serwowania dań z wołowiny w ramach walki ze zmianami klimatycznymi. 

Zobacz także

Oferta znacznej części kantyn studenckich w Polsce znacząco odbiega od globalnych trendów, a studentom często pozostaje przygotowanie własnych posiłków w domu – wynika z raportu.

RadioZET.pl/Stowarzyszenie Otwarte Klatki