Ceny mięsa, warzyw i owoców mocno w górę

26.04.2020 11:20
Podwyżki cen 2020. Jabłka są droższe o 74 procent
fot. Dziurek/Shutterstock (ilustracyjne)

Aż o 74 proc. - tak podrożała cena jabłek w marcu w porównaniu do danych sprzed roku. Jak wyglądały podwyżki pozostałych produktów w sklepach?

Chcesz być na bieżąco? Śledź Radio ZET - BIZNES na Facebooku

Większość towarów ujętych w tzw. koszyku produktów zdrożała w ciągu roku - podał Urząd Statystyczny w Warszawie. Opublikował on dane dotyczące zmian cen dla mieszkańców stolicy.

W stosunku do ubiegłego roku droższy jest nabiał. W marcu cena 1 litra mleka była wyższa o ponad 5 proc. niż rok temu. Jogurt był droższy o ponad 7 proc., ser żółty Gouda o 2,5 proc., a ser twarogowy o ponad 1 proc. O 4 proc. staniały natomiast jajka.

Zobacz także

Jakie ceny mięsa?

Najbardziej podrożało mięso i wędliny. W marcu tego roku cena kilograma schabu była wyższa o ponad 30 proc. niż rok temu. Kiełbasa była droższa o ponad 24 proc., polędwica sopocka o przeszło 20 proc., filet z kurczaka o 11 proc., a parówki o 13 proc.

Zdrożało także pieczywo. W marcu cena chleba mieszanego była wyższa o ponad 4,6 proc. niż rok temu, a bułka pszenna kosztowała więcej o 11 proc. W marcu 2019 r. ryż był tańszy 6,6 proc., mąka pszenna o 5,7 proc., a płatki śniadaniowe o 5,3 proc.

W stosunku do marca 2019 roku zdrożały też owoce i warzywa. Najbardziej, bo aż od o 74 proc. podrożały jabłka.

O prawie 14 proc. droższa jest rzodkiewka, o ponad 5 proc. pomidory, o prawie 6 proc. włoszczyzna. Na tym samym poziomie co rok wcześniej była natomiast cena bananów.

W marcu tego roku klienci sklepów w stolicy płacili za kilogram schabu o ponad 42 proc. niż w marcu 2019 r. Kiełbasa była droższa o przeszło 25 proc., polędwica sopocka o 14 proc., a za parówki o 5 proc. Jedynie filet z kurczaka był tańszy o 3,5 proc.

Zobacz także

Susza może jeszcze zwiększyć ceny żywności

W marcu w stolicy cena 1 litra mleka była wyższa o ponad 8 proc. niż rok temu, a jogurtu o 15 proc. W Warszawie staniał natomiast ser żółty Gouda o 3,8 proc., ser twarogowy o ponad 5 proc. i jajka o 4,8 proc.

Zdrożało natomiast pieczywo i ryż. W marcu cena chleba mieszanego była wyższa o 3,5 proc. niż rok temu, a cena bułki pszennej wzrosła o prawie 16 proc. W marcu 2019 r. ryż był tańszy 3,5 proc., mąka pszenna o 4,3 proc.

Największa różnica w cenie dotyczy kilograma jabłek. Mieszkańcy stolicy zapłacili za nie ponad połowę więcej niż rok wcześniej (54 proc.)

W stosunku do marca 2019 r. w stolicy droższa o ponad 16 proc. była rzodkiewka. Na podobnym poziomie jak rok wcześniej kształtowała się cena bananów i pomidorów oraz włoszczyzny.

Według resortu rolnictwa, ceny żywności mogą jeszcze wzrosnąć z powodu spodziewanej w najbliższych miesiącach suszy oraz konsekwencji pandemii koronawirusa.

Zobacz także

RadioZET.pl/PAP