Dania w restauracji będą droższe? Powodem nowe stawki podatku VAT

04.10.2019 10:21
Podatek VAT. Nowa matryca podniesie ceny za dania w restauracjach?
fot. Larisa Blinova/Shutterstock (ilustracyjne)

Ceny za dania, w których znajdują się np. owoce morza, mogą wzrosnąć od przyszłego roku. Powodem jest nowa matryca VAT, która nakłada różne stawki podatku na poszczególną żywność.

Chcesz być na bieżąco? Śledź Radio ZET - BIZNES na Linkedin

Jak podał portal Prawo.pl, obecnie co do zasady dania restauracyjne są obłożone 8-procentową stawką podatku VAT. Jednak zmieni się to w kwietniu 2020 roku, kiedy wejdzie w życie nowa matryca VAT. 

Nie ulegnie zmianie sama stawka za dania restauracyjne – nadal będzie wynosić 8 proc. – jednak wyższy VAT będzie dotyczył wyjątków zawartych w załączniku do ustawy o zmianie przepisów o podatku od towarów i usług. 

Zobacz także

Z tego powodu maksymalną, 23-proc. stawką podatku zostaną obłożone np. homary, ośmiornice, skorupiaki, langusty, raki morskie i słodkowodne, kraby, krewetki, mięczaki, ostrygi, przegrzebki, małże, muszle św. Jakuba, kalmary, kałamarnice, kalmary, mątwy, ośmiornice, ślimaki, jeżowce, meduzy.

W rezultacie wystarczy, że w daniu restauracyjnym znajdzie się np. kawior i jego namiastek czy przetwory z homarów, ośmiornic i innych owoców morza, a podatek VAT wzrośnie z 8 do 23 proc.

Zobacz także

– Czy nie prościej byłoby potraktować wszystkich dań restauracyjnych jedną stawką VAT – zapytała Izabela Rutkowska, doradca podatkowy, wspólnik w Savior Legal&Tax w rozmowie z Prawo.pl.

Jej zdaniem takie zmiany w matrycy VAT otworzą furtkę do optymalizacji podatkowej.

I tak na przykład, na jednym talerzu dostaniemy makaron z dodatkami warzywnymi z 8-procentowym VAT-em, a na drugim krewetki z niską ceną netto, ale wysokim, 23-procentowym podatkiem. Klient restauracji, jeśli będzie chciał, wymiesza sobie danie samodzielnie. Dzięki temu zapłaci mniej, ale fiskus na tym straci.

Izabela Rutkowska

Zobacz także

RadioZET.pl/Prawo.pl