McDonalds uruchomił studia z Akademią Leona Koźmińskiego

23.07.2019 10:21
McDonalds uruchomił studia na Akademii Leona Koźmińskiego w Warszawie
fot. Sorbis/Shutterstock (ilustracyjne)

Akademia Leona Koźmińskiego w Warszawie i McDonald's uruchamiają wspólny kierunek studiów. Chodzi o zarządzanie w sektorze QSR, czyli restauracji szybkiej obsługi. 

Chcesz być na bieżąco? Śledź Radio ZET - BIZNES na Linkedin

Rektor Akademii Leona Koźmińskiego – prof. dr hab. Witold T. Bielecki i dyrektor generalny McDonald’s Polska – Adam Pieńkowski podpisali 17 lipca umowę o uruchomieniu wspólnego kierunku studiów licencjackich dla pracowników restauracji McDonald’s.

Osoby zatrudnione w firmie będą mogły rozpocząć studia już od października tego roku. Kształcenie studentów w całości sfinansuje ich pracodawca – firma McDonald’s Polska w ramach globalnego programu edukacyjnego „Archways to Opportunity”.

Zobacz także

Zarządzanie w sektorze QSR to studia licencjackie, niestacjonarne, realizowane w systemie dualnym. Polega on na łączeniu nauki z praktyką w firmie. Z 1100 godzin zajęć, połowa przypada na warsztaty i praktyki w firmie McDonald’s, a połowa na zajęcia i wykłady na uczelni.

Studentami nowego kierunku mogą zostać pracownicy McDonald’s z całej Polski z minimum 3-miesięcznym doświadczeniem w pracy, wykształceniem średnim, bez wykształcenia wyższego, wyłonieni w ramach wewnętrznej rekrutacji.

Szansę na zdobycie dyplomu Akademii Leona Koźmińskiego otrzyma stu pracowników.

Zobacz także

Wśród treści programowych kursów znajdą się zagadnienia z wielu obszarów m.in.: zarządzania, ochrony środowiska, zarządzania zespołem, marketingu, finansów, IT czy logistyki.

Studenci będą się uczyć praktycznych zagadnień, które ułatwią im w przyszłości pracę na kierowniczych stanowiskach. Zajęcia będą prowadzone zarówno przez pracowników naukowych Akademii Leona Koźmińskiego, jak i przez praktyków – specjalistów z McDonald’s. Studenci zdobędą więc niezbędną wiedzę teoretyczną, wzbogaconą o perspektywę biznesową.

– Absolwent kierunku Zarządzanie w sektorze QSR będzie posiadał ogólną wiedzę z zakresu zarządzania we współczesnym świecie z uwzględnieniem postępu technologicznego, cyfryzacji i kwestii zrównoważonego rozwoju, jak również wiedzę specjalistyczną dotyczącą kompetencji kierowników restauracji. Oprócz wiedzy teoretycznej absolwenci zdobędą również umiejętności skutecznego zarządzania poszczególnymi obszarami funkcjonowania restauracji, a także nauczą się podstaw coachingu i przywództwa – podkreśliła dr Magdalena Koczuba-Sobieraj, zastępca dyrektora Kolegium Zarządzania i Finansów Akademii Leona Koźmińskiego.

Amerykańska sieć restauracji fast-food zapewniła, że z dofinansowania studiów skorzystają pracownicy, którzy z własnych pieniędzy nie mogliby sobie na to pozwolić. 

– Nie każdy może sobie pozwolić na studia, z różnych powodów, często finansowych, dlatego chcemy wesprzeć pracowników w zdobyciu wyższego wykształcenia. Wiemy też, jak ważni dla całej organizacji są skuteczni liderzy i chcemy pomóc pracownikom w uzyskaniu kompetencji przywódczych. W McDonald’s Polska dajemy wszystkim taką samą szansę na awans i nie są to puste obietnice, ponieważ 98 procent menedżerów restauracji zaczynało od podstawowego stanowiska – podkreśla Renata Prys, dyrektor działu People w McDonald’s Polska.

Zobacz także

RadioZET.pl/mat. prasowe