Koronawirus. Ograniczenia w handlu z powodu stanu epidemicznego

16.03.2020 07:34
Koronawirus w Polsce. Czy wszystkie sklepy są zamknięte?
fot. Photobac/Shutterstock (ilustracyjne)

Poniedziałek to pierwszy dzień roboczy obowiązywania w Polsce stanu zagrożenia epidemicznego. Sklepy spożywcze i apteki pozostają otwarte, ale inne punkty handlowe zostały zamknięte.

Chcesz być na bieżąco? Śledź Radio ZET - BIZNES na Facebooku

Koronawirus, którym do tej pory zaraziło się w całej Polsce 125 osób (w tym trzy zmarły), spowodował wprowadzenie obostrzeń w gospodarce i handlu.

Od weekendu 14/15 marca w Polsce obowiązuje stan zagrożenia epidemicznego. Poniedziałek to pierwszy dzień roboczy, kiedy zdecydowana większość lokali usługowych i handlowych jest zamknięta.

Zobacz także

Koronawirus. Gdzie można zrobić zakupy?

Rząd zdecydował też o ograniczeniu funkcjonowania centrów i galerii handlowych.

Sklepy spożywcze, apteki, drogerie i pralnie będą czynne. Inaczej działać będą restauracje i bary – zamówienia możliwe tylko na wynos lub z dowozem.

Ponadto zdecydowano o zakazie zgromadzeń powyżej 50 osób.

Rzecznik rządu Piotr Müller pytany przez PAP czy ograniczenie zgromadzeń dotyczy również zakładów pracy zatrudniających powyżej 50 osób odparł, że nie.

Zobacz także

Zakłady pracy nie mają charakteru zgromadzeń w myśl przyjętych przepisów (...) Wszystkie zakłady muszą zachować jednak podwyższone zasady sanitarne, zgodnie z zaleceniami GIS, takie jak zachowanie odpowiedniej odległości między pracownikami, czy dotyczące dezynfekcji

Piotr Müller

Dodał, że restauracje hotelowe podlegają one takim samym zasadom, jak inne tego typu lokale.

Decyzja dotyczy zawieszenia działalności wszystkich restauracji, także hotelowych. Mogą one jednak przygotowywać posiłki i dostarczać posiłki gościom do pokoi

Piotr Müller

Zawieszone zostają międzynarodowe pasażerskie połączenia lotnicze i kolejowe. Transport cargo działa - towary mają wyjeżdżać i wjeżdżać bez zakłóceń.

Od niedzieli przez 10 dni do Polski nie będą mogli wjeżdżać cudzoziemcy. Polscy obywatele mogą wracać do kraju; będą poddani 14-dniowej domowej kwarantannie.

Zobacz także

Koronawirus. Lista zaleceń dla klientów i handlowców

Ministerstwo Rozwoju we współpracy z Głównym Inspektorem Sanitarnym w związku z rozprzestrzenianiem się koronawirusa przygotowało zalecenia dla zakładów pracy.

W komunikacie zalecono m.in., aby zachować bezpieczną odległość od rozmówcy (1-1,5 metra), promować regularne i dokładne mycie rąk przez osoby przebywające w miejscach użyteczności publicznej czy umieszczenie dozowników z płynem odkażającym w widocznych miejscach.

Co dokładnie zaleca resort rozwoju i Sanepid?

  • Zwracać klientom uwagę na konieczność zachowania bezpiecznej odległości w kolejkach i przy kasie (przynajmniej 1-1,5 metra),
  • Nie obawiać się zwracać uwagi współpracownikowi i klientowi, aby nie kasłał i nie kichał w naszym kierunku ani na produkty spożywcze,
  • Promować dokonywanie płatności bezgotówkowych,
  • Promować regularne i dokładne mycie rąk przez pracowników obiektów wodą z mydłem lub ich dezynfekcję środkiem na bazie alkoholu (min. 60 proc.), w szczególności:
  • Przed rozpoczęciem pracy;
    • Przed kontaktem z żywnością, która jest przeznaczona do bezpośredniego spożycia, ugotowana, upieczona, usmażona;
    • Po obróbce lub kontakcie z żywnością surową, nieprzetworzoną;
    • Po zajmowaniu się odpadami/śmieciami;
    • Po zakończeniu procedur czyszczenia/dezynfekcji;
    • Po skorzystaniu z toalety;
    • Po kaszlu, kichaniu, wydmuchaniu nosa;
    • Po jedzeniu, piciu, lub paleniu;
    • Po kontakcie z pieniędzmi;
  • Ograniczać, w miarę możliwości, ekspozycję w punktach handlowych żywności nieopakowanej, przeznaczonej do bezpośredniego spożycia szczególnie pieczywa, ciast, a tam gdzie żywność nieopakowana jest pakowana przez konsumenta- zwracać uwagę na właściwą higienę,
  • Ograniczać możliwość przebierania i dotykania produktów, które są przeznaczone do spożycia bez mycia i obróbki termicznej (np. pieczywo, bułki, wyroby cukiernicze),
  • Promować wykorzystywanie do pakowania rękawic foliowych oraz torebek,
  • Wywiesić w widocznym miejscu informacje, jak skutecznie myć ręce,
  • Upowszechniać wśród pracowników wiedzę z zakresu BHP,
  • Zwrócić szczególną uwagę na rekomendacje, aby podczas wizyt w placówkach handlowych NIE dotykać dłońmi okolic twarzy zwłaszcza ust, nosa i oczu,
  • Przestrzegać higieny kaszlu i oddychania. Podczas kaszlu i kichania należy zakryć usta i nos zgiętym łokciem lub chusteczką – jak najszybciej wyrzuć chusteczkę do zamkniętego kosza i umyć ręce, używając mydła i wody lub zdezynfekować je środkami na bazie alkoholu (min. 60 proc.).
  • Zapewnić, aby pomieszczenia handlowe były czyste i higieniczne:
    • powierzchnie dotykowe takie jak: kasy samoobsługowe, blaty, lady i stoły, klamki, włączniki światła, poręcze i inne przedmioty (np. telefony, klawiatury, terminale płatnicze), a także wózki i koszyki muszą być regularnie wycierane środkiem dezynfekującym lub przecierane wodą z detergentem;
    • wszystkie obszary często używane, takie jak toalety, pomieszczenia wspólne, powinny być regularnie i starannie sprzątane z użyciem wody z detergentem.
  • NIE zaleca się noszenia maseczek ochronnych przez osoby zdrowe!
  • Maseczki ochronne powinny nosić osoby chore, osoby opiekujące się chorymi oraz personel medyczny pracujący z pacjentami podejrzewanymi o zakażenie koronawirusem.

Zobacz także

Ministerstwo zdrowia poinformowało w niedzielę późnym wieczorem o dwóch nowych przypadkach zakażenia koronawirusem. Łącznie potwierdzono go dotychczas u 125 osób, trzy z nich zmarły.

Koronawirus SARS-Cov-2 wywołuje chorobę o nazwie COVID-19. Objawia się ona najczęściej gorączką, kaszlem, dusznościami, bólami mięśni i zmęczeniem.

Podejrzewa się, że do zarażenia koronawirusem, który może wywoływać groźne dla życia zapalenie płuc, doszło w Chinach pod koniec 2019 r. 

RadioZET.pl/PAP