Jak zaoszczędzić na kosztach prowadząc dobrą kuchnię

Olga Papiernik
04.08.2018 18:12
krojenie ziół
fot. Alyson McPhee on Unsplash

W ciągu dwóch lat warszawski Novotel chciał zredukować powstawanie odpadów o 30 proc. Zmniejszyło się o 55 proc., czyli o 11 ton rocznie. Wykorzystano specjalny system mierzenia rodzaju odpadów żywnościowych i gdzie one powstają.

- 55 proc. odpadów pochodziło z talerzy gości, a były to przede wszystkim warzywa, zmieszane sałatki i owoce - mówi Jakub Emanuel Marzec, szef kuchni Novotel Warszawa Centrum. - Zamiast mieszać warzywa na podawanych talerzach, zwiększyliśmy wybór w bufecie sałatkowym, a zmiany te nie oznaczają, że goście hotelowi zaczęli mniej jeść.

Jak wynika z Barometru CSR konsumenci oczekują od firm, że będą społecznie odpowiedzialne: 69% uważa, że firmy powinny walczyć z niesprawiedliwością społeczną. 68% badanych konsumentów oczekuje od marek, które kupują, aby odgrywały większą rolą w rozwiązywaniu problemów społecznych, a 65% zaangażowania w rozwój lokalnych społeczności.

MarketNews24/OP