Jak bezpiecznie grillować - uważaj na grille i podpałki

Rafał Mandes
30.04.2018 16:51
Jak bezpiecznie grillować - uważaj na grille i podpałki

Inspekcja Handlowa sprawdziła 282 partie grillów i podpałek. Kontrolerzy mieli zastrzeżenia do 18 proc. z nich - poinformował w poniedziałek Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Dodano, że wadliwe produkty zostały wycofane ze sprzedaży.

"W trzecim kwartale 2017 r. Inspekcja Handlowa przeprowadziła dwie kontrole, których wyniki mogą zainteresować osoby lubiące spotkania na świeżym powietrzu" - wskazał Urząd. Pierwsza z nich dotyczyła grillów i podpałek do nich, druga – produktów biobójczych.

Według UOKiK inspektorzy sprawdzili 203 partie grillów (jednorazowych, wielorazowego użytku, przenośnych, stacjonarnych, zamkniętych i otwartych) oraz 79 partii podpałek. Skontrolowali przy tym 72 przedsiębiorców z całej Polski, głównie prowadzących sklepy wielkopowierzchniowe. 24 próbki produktów (5 grilli i 19 podpałek) przeszły badania w laboratoriach pod kątem wymogów bezpieczeństwa - wyjaśniono.

W sumie ze względu na różne nieprawidłowości IH zakwestionowała 51 partii produktów (18,09 proc.): 41 grillów i 10 podpałek. To znacznie więcej niż podczas poprzedniej kontroli w 2015 r., gdy IH wykryła nieprawidłowości w 13,6 proc. produktów - podkreślono.

Najwięcej zastrzeżeń, jak podał UOKiK, wzbudziło oznakowanie, np. niekompletne informacje w instrukcjach obsługi czy brak niezbędnych ostrzeżeń. "Pojedyncze grille miały wady konstrukcyjne, a w kilku podpałkach brakowało dozownika lub oddzielał się on od opakowania" - wyjaśniono.

Jak podano, większość przedsiębiorców poprawiła oznakowanie już w trakcie kontroli. Natomiast wadliwe produkty zostały wycofane ze sprzedaży.

W tym samym czasie, jak podał UOKiK, Inspekcja Handlowa przeprowadziła kontrolę u 53 przedsiębiorców sprzedających preparaty biobójcze, które służą m.in. do zabijania lub odstraszania gryzoni, ślimaków, mrówek, komarów i kleszczy. Oceniała m.in., czy są prawidłowo opakowane i oznakowane. Sprawdziła 172 partie produktów i zakwestionowała 10 z nich (5,8 proc.) - wyjaśnił Urząd.

"Nieprawidłowości polegały np. na braku zaleceń dotyczących stosowania czy braku informacji o możliwych skutkach ubocznych danego środka. Inspektorzy znaleźli też w sklepach 6 partii produktów przeterminowanych, które w efekcie kontroli zostały wycofane ze sprzedaży" - napisano.

Jednocześnie UOKiK przypomniał, że aby bezpiecznie grillować, należy używać "wyłącznie podpałek spełniających wymagania normy PN-EN 1860-3" - nigdy spirytusu ani benzyny. "Dopiero gdy grill będzie rozgrzany, a paliwo utrzymywane w formie rozżarzonej przez co najmniej 30 minut, możesz ułożyć na ruszcie jedzenie, nie przyrządzaj potraw, zanim paliwo nie pokryje się powłoką popiołu" - podkreślono. Zaś korzystając z środków biobójczych należy sprawdzić datę przydatności do użycia. "Producent nie ma obowiązku jej podawać, ale jeśli ją poda, upewnij się, że produkt nie jest przeterminowany" - czytamy.

Magdalena Jarco/PAP/RM