Nowe oznakowanie żywności bez GMO od 2020 roku

06.11.2019 19:04
GMO oznaczenie na opakowaniu. Jakie zmiany od 2020 roku?
fot. Syda Productions/Shutterstock (ilustracyjne)

Od 2020 roku na niektórych produktach żywnościowych pojawią się nowe oznakowania - "Bez GMO" i "Wyprodukowano bez stosowania GMO". Dzięki nowym oznaczeniom konsumenci dowiedzą się, czy dany produkt wyprodukowano z organizmów genetycznie zmodyfikowanych.

Chcesz być na bieżąco? Śledź Radio ZET - BIZNES na Linkedin

Minister rolnictwa podpisał rozporządzenie w sprawie znaków graficznych stosowanych w celu oznakowania żywności i pasz jako wolnych od organizmów genetycznie zmodyfikowanych (GMO).

Taki obowiązek wynika z ustawy o oznakowaniu produktów wytworzonych bez wykorzystania organizmów genetycznie zmodyfikowanych jako wolnych od tych organizmów. Rozporządzenie wejdzie w życie 1 stycznia 2020 roku.

Zobacz także

Produkty bez GMO. Jakie oznakowanie?

Nowe prawo ma ujednolicić formę graficzną znaków stosowanych wobec żywność pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, żywności wieloskładnikowej oraz pasz.

W myśl przepisów znaki "Bez GMO" i "Wyprodukowano bez stosowania GMO" powinny być w kolorach białym i zielonym, ale dopuszczono też - z przyczyn technicznych - w kolorze białym na czarnym tle oraz w kolorze czarnym na białym tle.

Oznakowanie "Bez GMO" będzie stosowane dla pasz oraz żywności pochodzenia roślinnego i żywności składającej się z więcej niż jednego składnika, w skład której nie wchodzi produkt pochodzenia zwierzęcego.

Nowe oznakowanie żywności

Zobacz także

Natomiast logo "Wyprodukowane bez stosowania GMO" będzie można umieścić na produkcie pochodzenia zwierzęcego i żywności składającej się z więcej niż jednego składnika, w skład której wchodzi produkt pochodzenia zwierzęcego.

Nowe oznakowanie żywności

Kary za fałszowanie składu żywności

Resort rolnictwa wyjaśnił, że dzięki nowym przepisom konsumenci otrzymają jednoznaczną i łatwą w odbiorze informację o specyfice danego produktu.

Zgodnie z ustawą system znakowania produktów będzie dobrowolny, ale prawo przewiduje kary za fałszowanie informacji o żywności.

Jeżeli tak się stanie, producentowi będzie groziła kara w wysokości maksymalnie dziesięciokrotności wartości korzyści majątkowej uzyskanej, lub która mogłaby zostać uzyskana przez wprowadzenie na rynek takiego produktu. Kara nie będzie mogła być niższa niż 2 tys. zł.

Kary będą groziły też za brak dokumentów lub nieprzeprowadzenia badań laboratoryjnych. W tym przypadku ich wysokość wyniesie czterdziestokrotność przeciętnego wynagrodzenia w gospodarce narodowej za rok poprzedzający rok nałożenia kary, ogłaszanego przez Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego, jednak nie mniej niż 4 tys. zł.

Zobacz także

RadioZET.pl/PAP