Uwaga na parówki z szynki - znaleziono w nich bakterie zagrażające zdrowiu

Olga Papiernik
15.06.2018 18:43
parówki
fot. Piotr Jedzura/REPORTER

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed bakteriami Listeria monocytogenes, które wykryto w "Parówkach z Szynki. Simply food 200g" o numerze partii 180524001. Informuje, że spożycie parówek z tej partii może być groźne dla zdrowia.

Ostrzeżenie dotyczy produktu "Parówki z Szynki. Simply food 200g". Zostały one wyprodukowane przez Zakłady Mięsne Unimięs z Chrzanowa, a na rynek wprowadziła je firma Madej Wróbel.

Numer partii produkcyjnej na opakowaniu to: 180524001, nr operatora 28. "Nie należy spożywać parówek o numerze partii wskazanej w komunikacie, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia" - ostrzega GIS. Parówki te mają termin przydatności do spożycia do 16 czerwca 2018 r.

GIS informuje, że bakterie Listeria monocytogenes wykryto w jednej z pięciu próbek produktu w ilości 330 jtk/g (jednostek tworzących kolonię/gram), podczas gdy zgodnie z prawem żywnościowym w żadnej z pięciu badanych próbek nie może być więcej niż 100 jtk/g.

O wynikach badania GIS poinformował Głównego Lekarza Weterynarii i organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w celu bezzwłocznego wycofania tej partii produktu z obrotu handlowego.

W piątek w oświadczeniu opublikowanym w mediach społecznościowych firma Madej Wróbel zapewniła, że podjęła działania prowadzące do wycofania kwestionowanej partii produktów z rynku.

"Jesteśmy poruszeni zaistniałą sytuacją i podjęliśmy zdecydowane kroki w celu wyjaśniania okoliczności powstania niezgodności. Obecnie jesteśmy również w stałym kontakcie z nadzorującą nasze zakłady Inspekcją Weterynaryjną. Pozostajemy cały czas do stałej dyspozycji organów kontrolnych. Podejmujemy również działania wewnętrzne w celu wyjaśnienia przyczyny problemu" - czytamy w komunikacie.

PAP/Olga Zakolska/OP