Aplikacja Facebooka włączała kamerę bez wiedzy użytkowników

14.11.2019 14:41
Facebook. Aplikacja bez wiedzy użytkowników włączała kamerę
fot. Chinnapong/Shutterstock (ilustracyjne)

Po jednej z aktualizacji aplikacja Facebooka na iPhone'ach miała dostęp do kamery smartfona, podczas gdy użytkownik przeglądał posty. Internauci szybko wychwycili błąd, a Facebook poinformował o rozwiązaniu problemu. 

Chcesz być na bieżąco? Śledź Radio ZET - BIZNES na Linkedin

Facebook, największy portal społecznościowy świata, znów znalazł się w ogniu krytyki internautów. Tym razem powodem była aktualizacja do aplikacji na iOSa. 

O sprawie jako pierwszy poinformował właściciel firmy informatycznej 95Visual Joshua Maddux. 10 listopada zamieścił na Twitterze krótki filmik, w którym pokazał, jak aplikacja Facebook podczas przeglądania postów uruchomiła kamerę w smartfonie.

Zobacz także

Niektórzy użytkownicy Facebooka potwierdzili niepokojący błąd. Uznali je za kolejną lukę bezpieczeństwa w aplikacji, która naruszała ich prywatność. 

Jak przypomniał serwis TechCrunch, w ubiegłym tygodniu wyszło na jaw, że przez ponad rok programiści Facebooka mieli dostęp do części danych prywatnych użytkowników portalu.

Zobacz także

Błąd z uruchamianiem kamery przez aplikację Facebooka dotyczył iPhone'ów z wersją systemu operacyjnego iOS 13 oraz tych, którzy udzielili dostępu aplikacji do kamery i mikrofonu. 

Jednym ze sposobów na uniknięcie błędu w aplikacji jest cofnięcie jej dostępu do kamery i mikrofonu w ustawieniach smartfona. 

Rzecznik Facebooka w odpowiedzi na pytania TechCrunch potwierdził, że firma nie znalazła żadnych dowodów na przesyłanie zdjęć lub filmów nagrywanych bez wiedzy użytkowników. 

Została również wypuszczona aktualizacja aplikacji Facebooka na iOS.  

Zobacz także

RadioZET.pl/TechCrunch