Czekolada jest najdroższa od 10 lat. Wysokie podwyżki w sklepach

Piotr Drabik
19.03.2019 18:57
Czekolada jest najdroższa od 2009 roku. Wysokie ceny w sklepach
fot. webandi/Pixabay (ilustracyjne)

W ciągu ostatniego roku o 20 proc. podrożały ceny czekolady. Tak dużo za słodki przysmak nie płacono w Polsce od dziesięciu lat. Tymczasem naukowcy alarmują, że z powodu ocieplenia klimatu w ogóle wkrótce mogą zniknąć uprawy kakaowca.

Chcesz być na bieżąco? Śledź Radio ZET - BIZNES na Facebooku

Zagłosuj

Czy lubisz czekoladę?

Liczba głosów:

Ile kosztuje czekolada?

Jak podał "Super Express", w marcu tego roku za tabliczkę czekolady trzeba było zapłacić 3,57 zł. Przed rokiem za ten sam produkt płacono w sklepach 2,88 zł, a przed dekadą - 2,56 zł.

Z kolei według koszyka cenowego portalu Dlahandlu.pl, średnia cena za 100-gramową tabliczkę czekolady mlecznej Wedla w lutym tego roku trzeba było zapłacić aż 4,17 zł. Dla porównania - dokładnie dziewięć lat wcześniej było to tylko 2,63 zł. 

Zobacz także

Dlaczego ceny czekolady tak poszły w górę?

- Jakieś znaczenie mogą mieć oczywiście ceny cukru, czy susze, powodzie na terenach upraw. Moim zdaniem głównie jednak chodzi o działania spekulantów, którzy dążą do tego, by te ceny wzrosły – skomentował Marek Zuber, ekonomista w rozmowie z "Super Expressem".

Ceny czekolady mogą jeszcze podskoczyć, jeśli rząd uchwali zapowiadaną ustawę o ograniczeniu marek własnych w największych sieciach handlowych.

Jak pokazało badanie pracowni ABR SESTA dla portalu Money.pl, obecnie za tabliczkę czekolady wyprodukowaną tylko na potrzeby dyskontów średnio trzeba zapłacić 1,69 zł, a u krajowego producenta 3,49 zł. Oznacza to ponad 100 proc. podwyżki. 

Zobacz także

Czy czekolada zniknie w 2050 roku? 

Anna Olszewska z Poradni Odchudzania i Odżywiania Dietopraktyka w Białymstoku, w rozmowie z "SE" podkreśliła zdrowotny wpływ czekolady.

Czekolada, dzięki zawartym w niej flawonoidom, korzystnie wpływa na pracę naszego mózgu. Poprawia nam nastrój, zwiększa koncentrację, usprawnia funkcje poznawcze i zdolności matematyczne. Oprócz tego obniża ryzyko udaru i chorób serca. Należy jednak pamiętać, że aby pozytywnie wpływała na nasze zdrowie, musi być spożywana w umiarkowanych ilościach i zawierać minimum 70 procent kakao - powiedziała Olszewska.

Nie tylko twarda ekonomia może spowodować podwyżkę cen za czekoladę.

W ubiegłym roku naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego alarmowali, że zmiany klimatyczne mają destrukcyjny wpływ na uprawy kaowca. Jeśli nie zostaną podjęte odpowiednie działania, ich zdaniem do 2050 roku surowiec potrzebny do produkcji m.in. czekolady zniknie z powierzchni Ziemi. 

Rośliny kakaowca rosną przede wszystkim w pasie równikowym. Temperatura i wilgotność utrzymują się na stałym poziomie przez cały rok. Przez ocieplający się klimat te miejsca mogą za ponad 40 lat nie nadawać się do uprawy kaowca.

Naukowcy alarmują! Na świecie zabraknie czekolady

RadioZET.pl/Super Express/Dlahandlu.pl/Money.pl/PTD