Podatek cukrowy od 1 lipca? Minister Emilewicz zmienia zdanie

26.03.2020 12:37
Covid-19. Podatek od cukru - termin. Jest komentarz Emilewicz
fot. Shutterstock/photographyfirm (ilustracyjne)

Rząd jeszcze dwa tygodnie temu mówił o zawieszeniu nowych podatków do końca roku. Tymczasem minister Jadwiga Emilewicz potwierdza, że opłata cukrowa wejdzie w życie zgodnie z planem, czyli od 1 lipca – donosi „Puls Biznesu”.

Chcesz być na bieżąco? Śledź Radio ZET - BIZNES na Facebooku

Jeszcze kilka dni temu rząd zapewniał, że w trosce o przedsiębiorców poszkodowanych przed epidemię koronawirusa, nie będą wdrażane nowe podatki. Minister finansów Tadeusz Kościński 18 marca potwierdził, że odroczone zostają wszystkie decyzje podatkowe o nawet dwa miesiące, a nowe formy podatkowe – do końca roku.

12 marca, jak przypomina „Puls Biznesu” minister rozwoju Jadwiga Emilewicz w rozmowie z dziennikiem stwierdziła, że „niektóre zmiany w prawie podatkowym zostaną odsunięte w czasie”. Mówiła wówczas o podatku cukrowym, którego wejście w życie miało być odroczone z 1 lipca na koniec 2020 roku. Podkreśliła wówczas – jak donosi gazeta - że opóźnienie tego podatku ma na celu ograniczenie obciążeń przedsiębiorców w czasie zmagań z epidemią koronawirusa.

Tymczasem „Puls Biznesu” pisze, że minister Emilewicz mogła zapomnieć o tej deklaracji podczas telekonferencji z przedstawicielami branży spożywczej 25 marca. W rozmowie z przedsiębiorcami miała potwierdzić, że nic się nie zmieniło w zakresie daty wejścia w życie podatku cukrowego i zacznie on obowiązywać zgodnie z planem, czyli od 1 lipca 2020 roku.

Zobacz także

Gazeta przypomina, że ustawa wprowadzająca nową opłatę została uchwalona przez Sejm, jednak Senat miał zastrzeżenia. Obecnie ustawa czeka na stanowisko posłów wobec decyzji senatorów.  

Podatek cukrowy – stawki

Producenci napojów słodzonych zapłacą stałą stawkę w wysokości 50 groszy za litr napoju z cukrem lub substancją słodzącą. Dodatkowo zapłacą 10 groszy więcej, jeżeli w ich produktach znajduje się kofeina, tauryna lub guarana. Do tego zapłacą po 5 groszy za każdy nadmiarowy gram cukru w produkcie (o ile cukru jest więcej niż 5 gramów na 100 ml produktu).

RadioZET.pl/”Puls Biznesu”