Oceń
Pandemia koronawirusa wywołała gwałtowne zmiany na rynkach finansowych. Cały świat odczuł jej skutki, m.in. dzięki niższym cenom żywności.
Chcesz być na bieżąco? Śledź Radio ZET - BIZNES na Facebooku
Żywność na całym świecie tanieje – poinformowała Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Prowadzony przez organizację indeks globalnych cen żywności wynosił w marcu średnio 172,2 pkt, czyli o 4,3 proc. mniej niż w lutym.
To wynik spadku popytu wywołany koronawirusem i załamanie się cen ropy. Największe spadku odnotowały ceny cukru i oleju roślinnego. Indeks ten uwzględnia też ceny produktów mlecznych, zbóż i mięsa. Jak napisał na Twitterze ekspert ekonomiczny FAO Abdolreza Abbassian, spadki cen zależą od czynników popytowych. Na nie z kolei wpływają pogarszające się perspektywy gospodarcze.
Zdaniem FAO w największym stopniu spadły ceny cukru – o ponad 19 procent. Zdaniem ekspertów stoi za tym wywołany koronawirusem spadek popytu, jak również redukcja zapotrzebowania ze strony producentów etanolu, którym jest teraz trudniej konkurować z dostawcami produktów naftowych. Bessa na rynku ropy przyczyniła się także do potanienia o 12 procent olejów roślinnych.
Ceny ropy spadły w ciągu ubiegłego miesiąca o ponad połowę, co stało się katalizatorem znacznego osłabienia rynku biopaliw, będącego ważnym odbiorcą cukru i olejów roślinnych
Na całym świecie potwierdzono już ponad 900 tysięcy przypadków koronawirusa. Zmarło z tego powodu ponad 45 tysięcy osób.
RadioZET.pl/PAP
Oceń artykuł
