Ceny żywności w górę. Powód? Zmiany klimatu

09.12.2019 14:46
Ceny żywności a zmiany klimatyczne. W Kanadzie pierwsze podwyżki
fot. Shutterstock/Arina P Habich (ilustracyjne)

Zmiany klimatu niosą za sobą konieczność podwyższenia cen żywności. Kanada już odczuła skutki tej rewolucji.

Chcesz być na bieżąco? Śledź Radio ZET - BIZNES na Linkedin  

Przeciętna rodzina w Kanadzie w 2020 roku zapłaci za żywność średnio o 500 dolarów kanadyjskich więcej niż obecnie – wynika z najnowszego raportu kanadyjskich uniwersytetów.

Naukowcy z uniwersytetu w Guelph i Dalhousie w raporcie wskazali, że, „w 2020 roku największym problemem, o którym się nie mówi, będą zmiany klimatu i ich wpływ na nasze systemy produkcji żywności”.

Zobacz także

Należy spodziewać się średnio 2-4 proc. podwyżek,  w tym nawet 12 proc. wzrostów cen warzyw. Jak oszacowana, w 2020 roku przeciętna kanadyjska rodzina wyda na jedzenie prawie 12,7 tys. dolarów kanadyjskich.

Powód? Susza, pożary lasów, opady, ograniczony dostęp do bieżącej wody i podnoszący się poziom oceanów.

 Ekstrema pogodowe, wycofanie niektórych produktów z rynku, a także zaostrzające się utrudnienia na granicy USA i Meksyku przyczyniają się do szybko rosnących cen żywności. Jesteśmy krajem importującym żywność, od listopada do maja jest za zimno, by prowadzić tradycyjne uprawy

- powiedział cytowany w komunikacie Uniwersytetu w Guelph profesor Simon Somogyi, który szefuje projektowi prognoz cen żywności.

Autorzy raportu zwracają uwagę na konwencje zmian klimatycznych. Ucierpią nie tylko rolnicy. Wysokie ceny i braki w sklepach utrudnią transport i logistykę. Zmiany klimatu oznaczają też m.in. wzrost ryzyka związanego z zatruciami pokarmowymi. Autorzy raportu wiążą bowiem wysokie temperatury ze zwiększonym ryzykiem zatrucia bakteriami E.coli.

Zobacz także

Rozwiązanie? Autorzy raportu wskazują na pilną potrzebę ograniczenia plastiku i zwiększania świadomości ekologicznej społeczeństwa.

RadioZET.pl/PAP