Ceny polskich warzyw i owoców w górę. Uratuje nas import?

12.11.2019 07:48
Ceny warzyw i owoców 2019. Podwyżki i wzrost importu
fot. Shutterstock/fotoserio (ilustracyjne)

Polskie warzywa i owoce drożeją, a rynek zalewają towary importowane.

Chcesz być na bieżąco? Śledź Radio ZET - BIZNES na Linkedin  

Na rynku hurtowym w Broniszach pojawia się coraz więcej warzyw z importu, natomiast skokowo spada podaż krajowych warzyw uprawianych pod osłonami, a ich ceny znacząco rosną. Nadal drogie są jabłka – informuje ekspert rynku Maciej Kmera.

Ile zapłacimy na rynku? Cena pomidorów skoczyła. W pierwszym tygodniu listopada pomidory krajowe zdrożały do poziomu 5-6 złotych za kilogram za czerwone i do 8 złotych za kilogram malinowych. Jak zaznaczają eksperci, lada chwila pojawi się tańsza alternatywa – z Hiszpanii.

Zobacz także

Polskie ogórki spod osłon także są droższe. Mimo tańszej, zagranicznej konkurencji krajowe ogórki kosztują nawet 8 złotych za kilogram. Za konkurencyjne ogórki z Grecji i Albanii zapłacimy maksymalnie 6 złotych za kilogram. Importowana papryka czy fasolka szparagowa kosztuje tyle samo co krajowa – odpowiednio 5 i 10 złotych za kilogram.

Więcej zapłacimy za cukinię. Kilogram polskiej cukinii kosztuje 6 złotych, a o złotówkę mniej zapłacimy za kilogram tej importowanej z Włoch i Hiszpanii. Za sałatę lodową też zapłacimy więcej.

Zobacz także

Nadal warto kupować warzywa gruntowe, czyli marchew, cebulę czy buraki. Maksymalnie złotówkę zapłacimy za kilogram tych produktów. Tania jest także pietruszka. Zależnie od jakości korzenia trzeba za nią zapłacić 1,3-2,5 złotych za kilogram. Mniej zapłacimy też za kapustę i ziemniaki.  

Warto wstrzymać się z zakupem jabłek, których cena idzie w górę. Ich ceny zaczynają się od 1,33 złote za kilogram i mogą osiągnąć nawet 4 złote za kilogram. Na rynku pojawia się coraz więcej importowanych pomarańczy z Hiszpanii i mandarynek w konkurencyjnych cenach.

Zobacz także

RadioZET.pl/PAP