Wegański burger w Polsce. Z czego się składa i ile kosztuje?

22.11.2019 14:03
Bobbi Burger. Pierwszy wegański burger w Polsce. Ile kosztuje? Gdzie go można kupić?
fot. Bobbi Burger

Nie wegetariański, ale wegański burger pojawi się w sieciach Bobby Burger. Nowa kanapka będzie bazowała na „roślinnym mięsie” firmy Linda McCartney. To pierwsza taka propozycja w Polsce. 

Chcesz być na bieżąco? Śledź Radio ZET - BIZNES na Linkedin

Bobby Burger, największa polska sieć burgerowni, ogłosiła wprowadzenie do swojej oferty pierwszego wegańskiego burgera.

Power Plant to pierwszy wegański burger, który pojawi się we wszystkich 45 lokalach sieci wraz z końcem listopada tego toku.

Zobacz także

Z czego będzie wegański burger?

Będzie składał się z podstawowych, warzywnych składników: sałaty, czerwonej cebuli i pomidora. Burger ten będzie bazował na „roślinnym mięsie” firmy Linda McCartney. Całość uzupełni wegański sos classic i puszysta bułka z sezamem.

Roślinne zamienniki mięsa marki Linda McCartney's, istniejącej na rynku od początku lat 90. (robione na bazie uwodnionego teksturowanego białka soi – przyp. red.), strukturą, zapachem i smakiem do złudzenia przypominają swoje tradycyjne odpowiedniki. Widzimy, że polski rynek stopniowo się rozwija, a zainteresowanie roślinnymi alternatywami mięsa rośnie wręcz bardzo szybko – podkreślił Stan McGowan, szef marketingu i sprzedaży w firmie Foods Brothers, będącej wyłącznym dystrybutorem produktów marki Linda McCartney's w Polsce.

Zobacz także

Jak dodał McGowan, obecnie produkty Linda McCartney's w naszym kraju można znaleźć przede wszystkim w wybranych lokalach i sklepach. Bobby Burger będzie jedyną siecią burgerowni w Polsce, która oferuje taką pozycję w menu.

Ile kosztuje wegański burger?

Cena burgera Power Plant to 19 zł. „Roślinne mięso” będzie przygotowywane na osobnych grillach i docelowo każdy burger dostępny w sieci będzie mógł bazować na takim kotlecie.

Wszystkie pozycje w naszym menu można dowolnie modyfikować zgodnie z preferencjami klientów – zmieniając sosy, dodatki, bułki, kotlety czy sery. Teraz do kotletów wołowych, drobiowych i czterech wegetariańskich, dochodzi roślinny z soi – dodaje Maciej Sobolewski z Bobby Burger.

Sieć Bobby Burger poinformowała również o wycofaniu plastikowych słomek ze wszystkich swoich lokali.

Jesteśmy świadomi, że przy takiej skali działalności jak nasza nie możemy pominąć tematu społecznej odpowiedzialności biznesu. Kilka lat temu wycofaliśmy fryturę ze wszystkich naszych lokali, podpisaliśmy deklarację dotyczącą rezygnacji użycia jaj z chowu klatkowego, natomiast w listopadzie br. zakończyliśmy proces wycofania plastikowych słomek na rzecz ich papierowych zamienników. Do końca pierwszego kwartału 2020 roku chcemy wycofać wszystkie plastikowe produkty jednorazowego użytku z naszych lokali.

Maciej Sobolewski

Zobacz także

RadioZET.pl/mat. prasowe