Kobiety będą wpływać na zwyczaje żywieniowe na świecie

Olga Papiernik
31.07.2018 14:03
kobieta je
fot. Icons8 team on Unsplash

Młode pokolenie i kobiety będą kształtować zwyczaje żywieniowe na świecie, oceniają analitycy Banku BGŻ BNP Paribas w raporcie "Przyszłość globalnego sektora rolno-spożywczego". Pomimo rosnącego protekcjonizmu i sporów handlowych międzynarodowy handel produktami rolno-spożywczymi będzie nadal rósł.

- Przedstawiciele młodego pokolenia i kobiety - niezależnie od ich wieku - są to grupy przykładające dużą wagę do jakości jedzenia, aktywnie szukające informacji o właściwościach odżywczych. Źródłem ich wiedzy już wkrótce będą lokalne społeczności oraz w większej mierze media społecznościowe. Można zatem stwierdzić, że wpływ konsumentów na branżę spożywczą będzie większy niż kiedykolwiek - powiedział szef Bankowości Agro BNP Paribas na Europę Środkowo-Wschodnią i Afrykę, Bartosz Urbaniak.

Kobiety i wydatki na żywność

Bank m.in. wskazuje na wzrost emancypacji i siły nabywczej kobiet jako istotny czynnik kształtujący przyszłość branży spożywczej. Kobiety nie tylko zarabiają coraz więcej (w skali światowej 12 bln USD rocznie), ale również kontrolują istotną część wydatków gospodarstw domowych - ok. 20 bln USD w rocznych wydatkach konsumpcyjnych (Global Gender Gap Index 2017, World Economic Forum). Co więcej, szacuje się, że w ciągu najbliższych pięciu lat zarobki mogą wzrosnąć do 18 bln USD, a kontrolowane przez kobiety wydatki gospodarstw domowych do 28 bln USD.

- Te procesy są bardzo istotne dla systemu żywności, ponieważ badania pokazują, że większa kontrola w rękach kobiet w zakresie wydatków gospodarstw domowych oznacza rosnące wydatki na żywność, zdrowie, edukację oraz ubrania dla dzieci. Kobiety są także bardziej skłonne do zmiany swoich nawyków żywieniowych. Jeżeli są aktywne zawodowo, częściej sięgają po przetwarzane posiłki gotowe do spożycia, ale jednocześnie zdrowe - powiedział Urbaniak.

Zdaniem analityków, alternatywne źródła białka będą zyskiwały na znaczeniu również dlatego, że wzrost liczebności klasy średniej w Azji i Afryce może spowodować westernizację wzorców konsumpcji i pociągnąć za sobą wzrost spożycia białka zwierzęcego, co przełoży się na spadek eksportu tego typu żywności z tych krajów.

Według ekspertów Banku BGŻ BNP Paribas, zmiany demograficzne i rosnąca świadomość konsumentów to nie jedyne czynniki istotne dla przyszłości branży. Dużą rolę odegra postęp technologiczny, który zwiększy wydajność produkcji rolnej.

- Rosnące koszty siły roboczej, zindywidualizowane potrzeby sektora detalicznego, coraz szybsze tempo współczesnego życia oraz kwestie środowiskowe tworzą silny popyt na innowacje, wśród których można wymienić hodowlę owadów, rolnictwo wertykalne oraz wszelkie sposoby przemiany produkcji roślin i białka na powietrzu w produkcję wewnątrz budynków. Na branżę rolno-spożywczą wpływ mają naturalnie także zmiany zachodzące w powiązanych sektorach, jak internetowe sklepy spożywcze czy rynki restauracyjne - podsumował Urbaniak.

Według autorów raportu, pomimo rosnącego protekcjonizmu i sporów handlowych międzynarodowy handel produktami rolno-spożywczymi będzie rósł za sprawą rosnącego popytu na żywność w gospodarkach rozwijających się.

Według danych Agfunder w 2017 roku kluczowymi obszarami globalnych inwestycji w innowacje technologiczne w rolnictwie były: internetowe sklepy spożywcze (24%, +96% r/r), rynki restauracyjne (21%, +14% r/r), technologie midstream (9%, +29% r/r) oraz nowatorskie systemy rolnicze (9%, +233% r/r), podał bank.

"Największe inwestycje realizowane są przeważnie w obszarach związanych z usługami żywnościowymi dla konsumentów oraz w handlu detaliczny, ponieważ to tam generuje się najwyższe przychody. Jednak sfera, w której zaszły najważniejsze zmiany to nowoczesne systemy rolnictwa Sektor ten obejmuje hodowlę owadów, rolnictwo wertykalne oraz wszelkie sposoby przemiany produkcji roślin i białka na powietrzu w produkcję wewnątrz budynków" - czytamy w materiale.

Jak wskazuje bank, owady od niedawna uznaje się za wysokiej jakości alternatywne i zrównoważone źródło białka oraz mikroelementów. Mogą one ograniczyć wykorzystanie gruntów do produkcji paszy dla zwierząt i mogą być karmione odpadami organicznymi. To może być realna opcja dla zarządzania rosnącymi obciążeniem odpadami - recykling wartościowych materiałów, które inaczej przepadłyby.

Zobacz także

"Obecnie produkcja owadów na paszę dla zwierząt jest technicznie możliwa, a od 2017 roku jest dozwolona w UE. Dlatego spodziewamy się, że białka z owadów będą się rozwijać w 2019 roku. Do 2022 roku wielkość rynku paszy z owadów ma przekroczyć 1 mld USD" - podano także.

ISBnews/OP