Zamknięto największą fabrykę Nutelli. Powodem "wady jakościowe" kremu

Piotr Drabik
22.02.2019 13:18
Zamknięto największą fabrykę Nutelli. Powodem "wady jakościowe" kremu. Francja
fot. SSokolov/Shutterstock (ilustracyjne)

Zamknięto największą na świecie fabrykę Nutelli we francuskiej Normandii. Odpowiada ona za jedną czwartą produkcji kremu orzechowo-czekoladowego. Powodem są środki ostrożności po wykryciu "wad jakościowych".

Chcesz być na bieżąco? Śledź Radio ZET - BIZNES na Facebooku

Nutella, produkowany przez włoski koncern Ferrero krem czekoladowo-orzechowy, ma miliony fanów na całym świecie. Złożona m.in. z oleju palmowego, kakao w proszku oraz 13-procent orzechów laskowych jest produkowana od ponad 1963 roku.

Francuskie media poinformowały, że produkcja Nutelli w mieście Villers-Ecalles na północy Francji wstrzymała prace z powodu wykrycia "wad jakości". Sprawa dotyczy również batonów Kinder Bueno. Ze względów ostrożności koncern Ferrero podjął decyzję o zamknięciu francuskiej fabryki ze względów ostrożności.

Zobacz także

Zapewniono również konsumentów, że dostępne w sklepach słoiki z Nutellą są bezpieczne i można bez przeszkód je spożywać. Nie są zagrożone również dostawy Nutelli do sklepów na całym świecie.

O tym, jak popularne nad Sekwaną są słoiki z czekoladowo-orzechowym kremem, przypomniał portal thelocal.fr. W styczniu ubiegłego roku sieć obiegło wideo pokazujące klientów walczących o tańszą o 3 euro Nutellę w marketach Intermarche. 

Każdego roku we Francji opróżnianych jest 100 milionów słoików z Nutellą

Ponadto w 2016 roku francuski sąd odmówił rodzicom nazwania swojej córki Nutella. Argumentował, że w dorosłym życiu będą ona z tego powodu wyśmiewana.

Zobacz także

RadioZET.pl/thelocal.fr/PTD