McDonald's w wersji mini. W Szwecji otwarto fast food dla... pszczół [WIDEO]

Piotr Drabik
24.05.2019 13:02
Szwecja. Otwarto McDonald dla pszczół. Lokal stanął na środku polany
fot. Ads of Brands/YouTube (screen)

Szwedzki oddział McDonald's razem z agencją reklamową NORD DDB stworzył najmniejszą „restaurację” fast food. To wystylizowany na lokal amerykańskiej sieci ul, w którym zamieszkały pszczoły. 

Chcesz być na bieżąco? Śledź Radio ZET - BIZNES na Facebooku

McDonald's w Szwecji postanowił w nietypowy sposób uczcić Światowy Dzień Pszczoły, który obchodzony jest 20 maja. Razem z agencją reklamową NORD DDB stworzono McHive – specjalny ul wystylizowany w najdrobniejszych detalach na jedną z restauracji amerykańskiej sieci fast food.

Pomimo że z zewnątrz obiekt wygląda jak miniaturowa wersja restauracji McDonald's, to w środku znajduje się tradycyjne miejsce na stojaki dla pszczół.

Zobacz także

To nie jedyne wsparcie szwedzkiego McDonalda dla pożytecznych owadów m.in. produkujących miód. Na dachach wielu restauracji sieci w tym kraju instalowane są ule, w których zadamawiają się pszczoły.

– Mamy wielu naprawdę oddanych franczyzobiorców, którzy przyczyniają się do naszej pracy na rzecz zrównoważonego rozwoju. To dobrze, że możemy wykorzystać nasz potencjał, aby upowszechnić tak wspaniały pomysł, jak instalowanie uli na dachach – powiedział Christoffer Rönnblad, dyrektor marketingu szwedzkiego oddziału McDonald’s.

Zobacz także

Pszczoły zagrożone są wyginięciem

W Polsce występuje blisko 470 gatunków pszczół. Najbardziej znana jest pszczoła miodna.

W ostatnich latach coraz więcej organizacji ekologicznych zwraca uwagę na zagrożenia, które powodują ginięcie owadów zapylających. Według nich głównym zagrożeniem dla pszczół jest utrata siedlisk – bazy pokarmowej i lęgowej, następująca w wyniku zmian w użytkowaniu terenu. Rosnąca powierzchnia miast i areałów upraw, gęsta zabudowa terenu, częste koszenie trawników i łąk – to tylko niektóre ze zmian niesprzyjających tym owadom.

Ogromnym zagrożeniem jest intensyfikacja rolnictwa, nadmierne czy nieprawidłowe stosowanie środków ochrony roślin i nawozów, patogeny, gatunki inwazyjne, zanieczyszczenie środowiska i zmiana klimatu.

Szacuje się, że w Polsce praca pszczół jest warta ponad 4 mld zł rocznie, przy czym pozyskiwanie miodu to tylko część działalności tych owadów zapylających krzewy i drzewa, m.in. owocowe.

Zobacz także

RadioZET.pl/Rzeczpospolita/Adweek.com/PAP/PTD