Strajk w fabryce Nutelli we Francji. Pracownicy domagają się podwyżek

05.06.2019 11:04
Fabryka Nutelli we Francji zablokowana. Strajkujący pracownicy domagają się podwyżek
fot. sasha2109/Shutterstock (ilustracyjne)

W fabryce Nutelli w północnej Francji rozpoczął się strajk pracowników, którzy domagają się podwyżki. Zakład odpowiadający za jedną czwartą światowej produkcji kremu czekoladowego został zablokowany na tydzień. 

Chcesz być na bieżąco? Śledź Radio ZET - BIZNES na Facebooku

Jak podała agencja AFP, do wstrzymania produkcji doszło w fabryce Villers-Ecalles w regionie Normandii na północy Francji. Zakład należący do włoskiego koncernu cukierniczego Ferrero dziennie produkował 600 tys. słoików kremu czekoladowego Nutella z orzechami laskowymi – to najwięcej na świecie. 

– Strajk rozpoczęło 27 maja około 160 pracowników – poinformował Fabrice Canchel ze związku zawodowego Force Ouvrière (FO). Dodał, że od tej pory żadna ciężarówka nie wjechała ani nie wyjechała z terenu fabryki.

Zamknięto największą fabrykę Nutelli. Powodem wady jakościowe kremu

Zmniejszona produkcja Nutelli 

Akcja protestacyjna pracowników mocno uderzyła w wydajność fabryki. Z czterech linii produkcyjnych Nutelli działała tylko jedna (przy 20 proc. wydajności), a produkcja batonu Kinder Bueno ustała na tydzień.

Strajkujący domagali się podwyżki pensji o 4,5 procent oraz premii w wysokości 900 euro. Zarząd fabryki zaoferował jedynie wzrost o 0,4 proc. Ferrero podkreślił, że strajkujący stanowią mniejszość z 400-osobowej załogi zakładu.

Ponadto oskarżono związkowców z FO o sześciokrotne odrzucenie próśb o rozmowy.

Blokujący dostęp do fabryki zostali poinformowani, że ich działania są „całkowicie nielegalne” i mogą otrzymać wysokie grzywny za każdy dzień takiej formy strajku.  

Zobacz także

– Jest to niedopuszczalne naruszenie prawa do strajku – odpowiedział Canchel.

AFP podkreśliła, że produkcja Nutelli w ostatnich latach stanęła w obliczu wielu wyzwań. Powodem jest spadek eksportu orzechów laskowych z Turcji, która jest największym producentem tych owoców na świecie. 

Do produkcji kremu czekoladowego wykorzystywany jest olej palmowy. W 2015 roku ówczesna francuska minister środowiska Segolene Royal wezwała mieszkańców do rezygnacji z Nutelli, która wykorzystuje olej palmowy – jego produkcja dewastuje środowisko naturalne w krajach np. Azji Południowo-Wschodniej.

Ferrero zatrudnia ponad 30 tys. osób i odnotowało w ciągu ostatniej dekady dwukrotnie większą sprzedaż. W ubiegłym roku firma zanotowała 10,7 mld euro przychodów.

Zobacz także

RadioZET.pl/AFP