Podwyżki na Wielkanoc. Polacy znacznie więcej zapłacą za warzywa, ale mniej za jajka

11.04.2019 08:41

Żywność na Wielkanoc będzie o około 2,5 proc. droższa niż przed rokiem. Według analityków banku BNP Paribas najwięcej zdrożeją warzywa i pieczywo. Natomiast jaja będą zdecydowanie tańsze.

Wielkanoc 2019. Podwyżki w sklepach. Polacy więcej zapłacą za warzywa, mniej za jajka fot. Adam STASKIEWICZ/East News (ilustracyjne)

Chcesz być na bieżąco? Śledź Radio ZET - BIZNES na Facebooku

Jak poinformowali analitycy banku, z uwagi na ubiegłoroczny nieurodzaj w Polsce i Unii Europejskiej w ostatnich miesiącach obserwowano znaczące podwyżki cen warzyw.

Dlaczego podrożały warzywa?

Można się spodziewać, że ich ceny detaliczne w Polsce będą przeciętnie o ponad 15 procent wyższe niż w marcu ubiegłego roku. W przypadku takich produktów jak cebula czy ziemniaki skala podwyżek może wynieść nawet kilkadziesiąt procent.

Dodali, że podobnie jak w przypadku warzyw, ubiegłoroczna susza w wielu krajach UE skutkowała mniejszymi, o 11 proc. zbiorami pszenicy. W dodatku mniejsze zbiory odnotowane w Rosji i na Ukrainie wpłynęły na wzrosty cen pszenicy, która jest podstawowym surowcem wykorzystywanym w przemyśle młynarskim.

W pierwszym kwartale tego roku w Polsce pszenicę skupowano średnio po 844 zł za tonę, czyli o 24 proc. drożej niż w tym samym czasie rok wcześniej.

Należy jednak zauważyć, że dynamika wzrostu cen detalicznych mąki i pieczywa nie jest aż tak znacząca. Ceny tych produktów kupowanych na tegoroczną Wielkanoc mogą być odpowiednio o 8 i 11 proc. wyższe niż analogicznym okresie ubiegłego roku – oceniają analitycy BNP Paribas.

Według danych zbieranych przez resort rolnictwa ziemniaki w pierwszym tygodniu kwietnia 2018 r. kosztowały średnio w kraju 0,58 zł /kg, a w analogicznym okresie tego roku: 1,44 zł/kg (wzrost o ponad 49 proc); pietruszka – 6,04 zł/kg, a obecnie 8,75 zł/kg (wzrost o ok. 45 proc.); cebula – 0,96 zł/kg i w kwietniu 2019 r. – 2,58 zł/kg (wzrost o ok. 70 proc.).

Najwięcej podrożała biała kapusta z 0,50 zł/kg w kwietniu ubiegłego roku do 3,25 /kg w tym kwietniu tego roku (wzrost aż o ponad 500 proc.).

Jakie są ceny jajek?

W przypadku mięsa wieprzowego i drobiowego zapłacimy za nie podobnie jak przed rokiem. Nieco droższe, o 1-2 proc., mogą być wędliny. Również ceny wyrobów mleczarskich, w tym twarogu oraz masła, będą na poziomie z ubiegłego roku.

– Dobre wiadomości mamy dla konsumentów jaj, których ceny były rekordowo wysokie w ostatnich latach. Po zawirowaniach związanych z podażą sytuacja na rynku się stabilizowała. W konsekwencji ceny detaliczne jaj mogą być nawet o blisko 10 proc. niższe od tych, które obserwowaliśmy w roku ubiegłym – powiedział Paweł Wyrzykowski, analityk sektora rolno-spożywczego w banku BNP Paribas.

RadioZET.pl/PAP/PTD

Oceń